Berza

IZVEŠTAJ SA PRODUKTNE BERZE od 21. do 25. marta SOJA novi cenovni maksimum i na domaćem i na ino-tržištu

Foto: Delta Agrar

Na tržištu žitarica tokom ove nedelje zabeležena je smanjena aktivnost robno- berzanskih učesnika. S druge strane, na tržištu uljarica, soja beleži novi cenovni maksimum. Ukupan promet je iznosio 3.100 tona, dok je finansijska vrednost iznosila 130.559.500,00 dinara. Soja beleži uzlazni trend usled slabe ponude i intenzivnije tražnje. Berzanski ugovori su zaključeni od 80,00 do 81,00 din/kg bez PDV-a. Trgovalo se isključivo uz obračun kvaliteta i za promptnu isporuku. Ponderisana cena je iznosila 80,10 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, ova uljarica je poskupela za 1,16%.

Ovakav cenovni nivo soje je bio zabeležen i u prvoj polovini oktobra prošle godine, kada je postignuta najviša cena ovogodišnjeg roda (80,00 din/kg bez PDV-a). Osim na domaćem tržištu, uzlazni trend je zabeležen i na ino-tržištu. Fjučersi soje su išli ka najvišim cenama u gotovo deceniji, zbog globalne nestašice uljarica i rastućih cena nafte. Jačanje cena uzrokuje manja proizvodnja u Južnoj Americi zbog suše, očekivano znatno smanjenje setve suncokreta u Ukrajini zbog rata, kao i neizvesnosti roda kanole u Kanadi koji je prošle godine bio znatno smanjen zbog suše.

Na tržištu pšenice, tokom protekle nedelje je zabeležena pasivnost. Potpuno odsustvo izvozne tražnje za ovom žitaricom, dovelo je do pada cene. O tome govori podatak da je zaključen jedan kupoprodajni ugovor po ceni od 34,50 din/kg bez PDV-a. Ukoliko uporedimo poslednju realizaciju sa prošlom nedeljom, primetan je pad cene od oko 2,80%. Krajem nedelje, ponuda se kretala u cenovnom rasponu od 34,50 do 35,50 din/kg bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta i klauzule “gratis lager”. Dalja dešavanja na domaćem tržištu, odnosno cenovna kretanja, isključivo će zavisiti od odluka zabrane izvoza ovog primarnog poljoprivrednog proizvoda.

Kukuruz je početkom nedelje imao rast, da bi krajem nedelje došlo do cenovnog smirivanja i odsustva tražnje. Ugovori su realizovani u cenovnom opsegu od 31,00 do 32,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 31,77 din/kg bez PDV-a, što statistički predstavlja rast od 2,50% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Strukturu kupaca su činili domaći potrošači i trgovci. Krajem nedelje, ponude su se kretale od 31,60 do 32,00 din/kg bez PDV-a. Međutim, izostanak tražnje za ovom žitaricom nije rezultirao zaključenjem novih ugovora. Stočni ječam je prometovan po ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a. Zabrana izvoza kukuruza, uticala je na pojačanu tražnju za ječmom iz zemalja okruženja, što se
manifestovalo i na naše tržište.

Ruska urea, pakovanje 25/1, prometovana je u cenovnom rasponu od 108,00 do 108,64 din/kg bez PDV-a.

Teme