Berza

IZVEŠTAJ SA PRODUKTNE BERZE od 4. do 8. aprila Manji promet, cene bez većih promena, izostaju terminski ugovori

Foto: Danijela Nišavić
Autor: Dragana Rajak, broker Produktne berze

Smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika uticala je na smanjenje prometa na Produktnoj berzi. Cene primarnih poljoprivrednih proizvoda nisu zabeležile veće cenovne promene u odnosu na prošlu nedelju. Ukupan promet je iznosio 1.650 tona (-65,80%), dok je finansijska vrednost iznosila 75.893.250,00 dinara (-63,53%).

Na tržištu kukuruza tokom ove nedelje nije došlo do većih cenovnih oscilacija. Slaba ponuda ove žitarice i dalje je prisutna na tržištu. Početak nedelje doneo je smanjenu tražnju, dok je interesovanje kupaca za ovom žitaricom raslo od sredine nedelje. Kukuruzom za promptnu isporuku se trgovalo u cenovnom rasponu od 32,50 do 32,80 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena za ovu nedelju iznosi 32,74 din/kg bez PDV-a, što predstavlja minimalni rast od 0,12% u odnosu na prethodnu nedelju. Bila je primetna veća tražnja za kukuruzom sa povišenim procentom vlage, koji se tokom nedelje trgovao u cenovnom rasponu od 31,50 do 31,90 din/kg bez PDV-a.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je pšenica bila najtrgovanija berzanska roba, ove nedelje dolazi do smirivanja tražnje na robno berzanskom tržištu i blagog snižavanja cene. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 34,70 do 35,50 din/kg bez PDV-a. Ponuda ove žitarice se tokom nedelje kretala i na višim cenovnim nivoima do 36,00 din/kg bez PDV-a, ali kupaca na tom cenovnom nivou nije bilo. Ovonedeljna ponderisana cena je 35,09 din/kg bez PDV-a, što je predstavlja pad cene od 0,47%.

Tržište soje je pasivno u odnosu na prethodni period. Tokom nedelje kupci i prodavci su bili na različitim cenovnim nivoima, što je dovelo do zaključenja samo dva berzanska ugovora u cenovnom rasponu od 82,00 do 82,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 82,33 din/kg bez PDV-a, što je pad od 0,29%. Krajem nedelje, viši cenovni nivo tražnje u odnosu na početak nedelje, nije rezultirao zaključenjem novih berzanskih ugovora.

Ugovori za stočni ječam realizovani su po jedinstvenoj ceni od 36,00 din/kg bez PDV-a. Suncokretova sačma beleži pad cene u odnosu na prethodni period, a trgovana je u cenovnom rasponu od 44,00 do 44,60 din/kg bez PDV-a.


Ruska urea, pakovanje 500/1, trgovana je po ceni od 900,00 €/t.

Ukoliko se osvrnemo na ovaj period prošle godine, kada se terminski trgovalo sa pšenicom, kukuruzom i suncokretom, primećujemo da ove godine terminski ugovori izostaju. Razloge možemo pronaći u neizvesnosti oko potencijalnog izvoza, kao i u dešavanjima na svetskom tržištu.

Teme