Info

Na Novosadskom sajmu do 11. aprila međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva

Foto: Novosadski sajam

Na Novosadskom sajmu svečano je otvorena 25. međunarodna izložba zlatarstva i časovničarstva SJAJ koja traje do ponedeljka, 11. aprila.

„Posebno bih istakao rad zaposlenih na Novosadskom sajmu koji su se potrudili da organizuju ovu priredbu, sa ovolikim brojem izlagača, što je po mojim saznanjima vrlo teško“, rekao je Milosav Lelović, vlasnik novosadske Zlatare PAN, otvarajući najglamurozniju priredbu Novosadskog sajma.

„Želim mnogo uspeha kolegama, prijateljima i posetiocima u novim kontaktima, prikazivanjima novih tehnologija i proizvoda, a moram da naglasim i značaj ovog Sajma. Moji poslovni prijatelji iz Poljske nisu otišli u Minhen na Sajam koji počinje upravo danas – došli su na Sajam u Novi Sad jer se ovde osećaju jako dobro, toplo i prijatno“, istakao je Lelović.

„Želim svima da se zahvalim što smo uspeli da napravimo ovako sjajan Sajam, tačnije da vratimo SJAJ pod kupole Novosadskog sajma jer kao što znate poslednje dve godine nismo bili u prilici da to uradimo“, rekao je Slobodan Cvetković, generalni direktor Novosadskog sajma.

„Ovo je 25-ta po redu izložba, a imamo izlagače iz šest zemalja. Pored onih iz Srbije, tu su i učesnici iz Turske, Poljske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Pokušavali smo više puta da ga proširimo, da imamo više široke publike koja bi mogla i da kupuje izložene eksponate. Ipak je ova priredba usmerena ka struci i profesionalcima. Ovo je stvarno esnafski sajam. GEMEXPO koji se organizuje u saradnji sa Srpskim gemološkim društvom GemS – minerali, fosili, drago i poludrago kamenje biće pred posetiocima od sutra, a siguran sam da će i taj deo SJAJA biti atraktivan za one koji nisu profesionalci, ali jesu kolekcionari i ljubitelji“, dodao je Cvetković.

Pripremamo se za našu najveću manifestaciju 89. međunarodni poljoprivredni sajam, koji će biti održan od 21. do 27. maja. Do tada, Novosadski sajam neka bude u sjaju, rekao je Cvetković.

Najskuplji eksponat poluga prvog srpskog investicionog zlata Foto:Novosadski sajam

Najskuplji eksponat Izložbe SJAJ se nalazi upravo na štandu Zlatare PAN – poluga prvog srpskog investicionog zlata. Teška je 1 kg, napravljena je od 24k zlata finoće 999,9. Njena vrednost je oko 58.000 evra i verovatno je najskuplji eksponat prikazan na Izložbi SJAJ za ovih 25 godina.

Novosadski sajam je od 8. do 11. aprila, domaćin učesnicima 25. međunarodne izložbe zlatarstva i časovničarstva SJAJ. U želji da se izađe u susret izlagačima i datum održavanja Izložbe uskladi sa sličnim priredbama u svetu, ona je pomerena sa jeseni na proleće, a postavljena je i u novom prostoru – ovoga puta u Hali 1 Novosadskog sajma.

Tokom četiri dana biće održana i četiri stručna skupa. Danas se govorilo o srednjovekovnom nakitu u Srbiji – uzorima, paralelama, motivima. U nedelju, 10. aprila, u okviru Izložbe GEMEXPO, predavanja počinju u 11 časova, a teme će biti „Kako tragati za dragim kamenjem“, „Čitanje kamena: zapisi makro i mikrosvetova“ i „Uzroci obojenosti dragog kamenja“. Istog dana Stručna komisija koja vrednuje kvalitet izloženih eksponata, će najuspešnijim izlagačima uručiti prestižna priznanja Novosadskog sajma.

Radno vreme Izložbe SJAJ biće od 10 do 19 časova, dok će poslednjeg dana Izložba  biti otvorena od 10 do 16 časova. Ulaz se ne naplaćuje.

Teme