Lekovito bilje

LEKOVITA BILJKA koja pomaže u borbi za potomstvo – MACINA TRAVA kako se gaji, sakuplja, suši, čuva i koristi (1)

Odrasle biljke macine trave Foto: Dr Vladimir Filipović

Autor: Dr Vladimir Filipović, Institut za proučavanje lekovitog bilja ˝Dr Josif Pančić˝, Beograd i Nacionalno udruženje za razvoj organske proizvodnje ˝Serbia Organika˝

Nažalost u prethodnim godinama, čak i decenijama sterilitet u značajnoj meri remeti živote i svakodnevicu ne malog broja stanovništva. Za tu namenu u narodnoj, potom i u službenoj medicini se koristi određen broj biljnih vrsta. Dve ćemo detaljnije predstaviti u narednim tekstovima – macinu travu ili očajnicu i piskavac ili grčko seme.

LEKOVITA BILJKA koja pomaže u borbi za potomstvo – PISKAVICA ili GRČKO SEME kako se gaji, sakuplja i koristi (2)

Dr Vladimir Filipović

Macina trava, očajnica, beli tetrljan, beli trljan, totrljan, terljian ili bela očajnica

Prva od njih je macina trava, očajnica, beli tetrljan, beli trljan, totrljan, tetrljan ili bela očajnica višegodišnja zeljasta vrsta latinskog naziva Marrubium vulgare L. Neretko nosi isti narodni naziv kao vrste Marrubium peregrinum L. Ili Marrubium incanum Desr, koje imaju slično dejstvo kao Marrubium vulgare L.

Najlakše se razlikuje po broju zubaca na čašici (calyx). M. vulgare ima čašicu sa 10 čašičnih zubaca dok M. peregrinum i M. incanum imaju čašice sa 5 čašičnih zubaca. Samonikla bela očajnica raste na suvim pašnjacima, osunčanim poljima, danas je u prirodi retka zbog čega je zakonom zaštićena. Kako je rečeno, neracionalnim iskorišćavanjem na mnogim staništima u našoj zemlji znatno je proređena, pa je zakonom zaštićena. Zbog očuvanja prirodnih resursa, ali i dobijanja veće količine kvalitetne sirovine, ova lekovita biljka se sve više gaji na plantažama.

Prvo mišljenje

Gajenje ali i sakupljanje može početi tek po prethodno pribavljenom mišljenju Zavoda za zaštitu prirode Srbije odnosno Vojvodine. Ukoliko se gaji, proizvodnja se vrši direktnom setvom ili putem proizvodnje rasada.

…pa berba

Prilikom gajenja ili sakupljanja bere se nadzemni deo biljke u početku cvetanja biljaka. Na manjim površinama najbolje je nadzemni deo odsecati srpom ili vinogradarskim makazama, na većim su to traktorske kosilice. Visina kosidbe je oko 5 cm iznad zemlje. Pokošena biomasa ostavlja se 24 časa na parceli da provene i nakon toga se nosi na sušenje.

Rasad macine trave
Foto: Dr Vladimir Filipović

Kako se suši, pakuje i čuva

Sušenje se obavlja na zasenjenom, promajnom i suvom mestu ili u termičkim sušarama na temperaturama do 50-55 °C. Za 1 kg suve, potrebno je obezbediti 4 kg sveže mase – nadzemnog dela biljke u cvetu.

Droga se pakuje i čuva u jutanim ili papirnim (natron) vrećama.

Široka primena

Zbog svojih lekovitih svojstava osušen hadzemni deo biljke (Marrubii herba) se koristi za podsticanje apetita, lučenja žuči, za poboljšavanje varenja i iskašljavanja.

U narodnoj medicini bela očajnica se koristi za regulisanje menstrualnog ciklusa i kod neplodnosti u žena. Po prednjima, to je jedna od biljaka kojima se odgoni mrak.

U narodu postoji verovanje da šestonedeljnom upotrebom ove biljke, odnosno pijenjem 3 šolje čaja bele očajnice na dan, žena bi trebalo da ostane trudna.

Teme