Stočarstvo

Smanjen broj goveda, svinja i koza, neznatno povećan broj ovaca i živine

Foto: Vladimir Lojanica

Cene energenata, hrane za životinje, mineralnih đubriva, zaštitinih sredstava i transporta višestruko su uvećane u protekle dve i po godine, zbog pandemije i odnedavno ukrajinske krize, što je uslovilo smanjenu proizvodnju stočarskih proizvoda. Privrednici predlažu da se merama zaustavi pad u stočarskoj proizvodnji, koja i dalje predstavlja veliki potencijal.

Radi prevazilaženja aktuelne situacije biće formirane sektorske radne grupe koje će pripremiti predloge rešenja za Vladu Srbije, istaknuto je na današnjoj sednici Odbora Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije na kojoj je analizirana situacija u stočarstvu na kraju prvog kvartala ove godine.

Privrednici predlažu da se preispitaju zalihe kukuruza i svih žitarica i uljarica neophodnih za proizvodnju hrane za životinje i utvrde potrebne količine za domaće tržište. 

Sednica odbora za stočarstvo Foto: Ivana Vukotić

Privrednici, između ostalog, predlažu da se intenzivnije radi na smirivanju cena, da se smanje stope PDV-a na sve proizvode koji se koriste u ishrani životinja i podstakne rešavanje akciza za energente koji se koriste u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i uspostavi sistem prioritetnog pristupa robnim rezervama kukuruza kako bi se stabilizovala stočarska proizvodnja u Srbiji.

Zvanična statistika, inače, pokazuje da je na kraju prošle godine broj goveda u odnosu na kraj 2020. dodatno opao za tri odsto, svinja za gotovo četiri, koza za 3,6 procenata, dok je neznatno povećan ukupan broj ovaca i živine. 

U poslednje tri godine manji je ukupan broj goveda za 38.000, svinja za 115.000,  živine za 430 hiljada komada, dok je broj ovaca uvećan za deset hiljada. U proizvodnji mesa poslednje tri godine nema većih odstupanja, ali se s kraja prošle i početkom ove godine beleži pad u proizvodnji mesa za 9,3 odsto, mlečnih proizvoda 15 posto, ribe za trećinu, hrane za životinje gotovo 15 procenata, dok je rast proizvodnje zabeležen kod pilećeg mesa za tri odsto. Takođe, uočava se pad u proizvodnji sirovog mleka u poslednje tri godine za 2,4 odsto.

Na sednici su učestvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Uprave za veterinu i poljoprivrednih instituta i članovi Odbora Udruženja – predstavnici klanične i mlekarske industrije, proizvođači hrane za životinje, predstavnici udruženja proizvođača svinja, goveda, ribe i živine. 

Tagovi

Teme