Agro Svet

Globalni bilansi nategnuti i kraj sezone problematičan za mnoge uvozne zemlje, jer su zalihe na najnižem nivou

Foto: Pixabay.com

Nastavlja se rast na tržištima usled dešavanja u Ukrajini, ali i zbog nezadovoljavajućih vremenskih prilika za ozimu pšenicu u SAD. Globalni bilansi su nategnuti i kraj sezone će biti problematičan za mnoge uvozne zemlje, gde su zalihe na najnižem nivou.


Setva kukuruza u SAD-u je dostigla samo 2%, što je isti nivo kao i prethodne nedelje, dok su učesnici na tržištu očekivali 4%. Cene kukuruza su imale koristi od američke odluke da produži upotrebu E15 i tokom leta, te su sada na najvišem nivou u poslednjih 10 godina.


U SAD-u je rejting useva blago povišen za ozimu pšenicu na 32% dobro do odlično, u poređenju sa 30% prethodne nedelje. Ipak je to i dalje na niskom nivou i rizik od nedostatka vode podržava cene. Setva jare pšenice je dostigla 6%, u poređenju sa prosekom na isti datum od 5%.
Izvoz soje iz SAD je ove nedelje dostigao 766.232 tone, što je u okvirima očekivanja.
Kina je kupila 132.000 tona soje od SAD krajem nedelje. Na tržištu soje, ove nedelje bili su aktivni i fondovi.

FranceAgriMer je procenio rejting useva pšenice u Francuskoj na 92% „dobro do odlično“, što je u odnosu na prethodnu nedelju nepromenjeno. Setva kukuruza se procenjuje da je do 4. aprila dostigla 4%.
U svom mesečnom izveštaju, FranceAgriMer je ostavio svoju procenu prelaznih zaliha pšenice u Francuskoj gotovo nepromenjenu, na 2.996.00 tona, kao rezultat smanjivanja izvoza van EU i povećanja uvoza unutar EU. Kod kukuruza, prelazne zalihe su 2.015.000 tona, u poređenju sa prošlomesečnom procenom od 1.969.000 tona i sa prošlogodišnjih 1.768.000 tona.

Teme