Banke

Addiko banka prva u Srbiji dobila MAMFORCE Standard za rodnu ravnopravnost i porodičnu odgovornost

Addiko banka Srbija postala je deo globalne zajednice odgovornih poslodavaca i prva je kompanija iz Srbije koja nosi prestižni MAMFORCE Standard sertifikat za rodnu ravnopravnost i porodičnu odgovornost. Kao deo međunarodne grupacije, Addiko banka u Srbiji broji preko 500 zaposlenih, a u vrlo dinamičnom bankarskom sektoru veliki izazovi predstavljaju privlačenje novih talenata, zadržavanje zaposlenih i olakšavanje uspostavljanja ravnoteže između poslovnih i porodičnih obaveza za svakog pojedinca.

MAMFORCE Standard predstavlja globalni znak kvaliteta u području rodne ravnopravnosti i porodične odgovornosti koji se već deset godina dodeljuje kompanijama, organizacijama i institucijama koje zadovoljavaju standarde kvaliteta u odnosu prema zaposlenima, pružaju ženama jednake mogućnosti u izgradnji karijere i omogućavaju zaposlenim roditeljima usklađivanje profesionalnih i porodičnih obaveza.

„Zadovoljstvo mi je da je Addiko banka prva organizacija na teritoriji Srbije koja je prošla kroz MAMFORCE sertifikaciju. Nama je važno da naši zaposleni imaju uravnotežen odnos privatnog i poslovnog života i da su svima garantovane jednake mogućnosti. Upravo i cilj naše sertifikacije je bio da proverimo kako stojimo na ovim poljima i mogu samo da kažem da sam presrećna, da su rezultati odlični. Naravno, tu nije kraj, ravnopravnost, inkluzija i jednake mogućnosti su nešto gde uvek postoji prostor za napredak, te mi želimo da se kontinuirano i predano unapređujemo na ovom polju“, izjavila je Marija Mijatović, direktorka sektora ljudskih resursa Addiko banke.

MAMFORCE Audit se u kompanijama sprovodi kako bi se utvrdili izvori nesvesnih pristrasnosti na radnom mestu koje podržavaju stereotipna očekivanja o rodnim ulogama žena i muškaraca. Evaluacija aktuelnog stanja dovodi do poboljšanja i pruža mogućnosti da se uspostavi organizaciona kultura pravičnosti u kojoj svi mogu biti uspešni bez obzira na različitosti i životne okolnosti.

Podaci iz 50 MAMFORCE sertifikovanih organizacija u kojima su poboljšani uslovi rada za ukupno 40.000 zaposlenih pokazuju da se u okviru godinu dana od dobijanja osnovnog MAMFORCE standarda sveobuhvatno  zadovoljstvo zaposlenih povećava za 19,5 odsto, što rezultira poboljšanjem brenda poslodavca za 4,5 odsto. Kompanije koje prođu kroz ovu vrstu revizije i steknu MAMFORCE standard beleže poboljšanu angažovanost zaposlenih, povećanu produktivnost i veći stepen inovativnosti.

Teme