Info

#EUzatebe Kampanja „Bolji smo zajedno“

Foto: Pixabay.com

Delegacija Evropske unije u Srbiji, u okviru svoje već prepoznatljive platforme #EUzatebe, pokrenula je kampanju “Bolji smo zajedno” koja promoviše brojne vrednosti koje čine temelje Evropske unije i koje građani njenih zemalja i građani Srbije zajednički dele.  Kampanja je simbolično započela na Dan Evrope, 9. maja, Festivalom Evrope i koncertom “Bolji smo zajedno”, na Trgu slobode u Novom Sadu.

JEDNAKOST svih građana, DOSTOJANSTVO i poštovanje svake osobe, OČUVANJE prirodnog i kulturnog blaga zemlje, BLAGOSTANJE i uređen život, MOGUĆNOST obrazovanja i profesionalnog razvoja, PODSTICAJ, MIR, DEMOKRATIJA, ZAŠTITA, ODRŽIVOST, SLOBODA, PARTNERSTVO, SOLIDARNOST i LJUBAV bez granica – su vrednosti i ciljevi koje građani Srbije dele sa građanima Evropske unije i koje su čvrst osnov za izgradnju bezbednije i održive budućnosti za sve.

Okupljeni pod krovom kulturne, ekonomske i društvene razmene, jedni druge činimo boljima, bezbednijima i stvaramo zajedničke prilike za budućnost. Kampanja “Bolji smo zajedno” prikazuje 15 stvarnih priča ljudi i njihovo iskustvo o zajedničkim vrednostima koje dele sa EU. Kampanja je počela Festivalom Evrope na kome su se predstavile brojne zemlje članice EU, ali i večernjim koncertom orkestra mladih sa Zapadnog Balkana i specijalnim gostima iz Srbije pod nazivom “Bolji smo zajedno” na Trgu slobode u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture za 2022. godinu. Celokupna kampanja, uključiće televizijske spotove, bilborde i kontinuiranu komunikaciju na društvenim medijima i portalima.

Na proslavi Dana Evrope 9. maja u Novom Sadu, realizovana u sklopu kampanje “Bolji smo zajedno”, Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre uputio je poruku građanima Srbije:‘Ujedinjeni u raznolikosti– bolji smo zajedno. Srbijo, možeš da računaš na Evropsku uniju, Srbijo, Evropska unija računa na tebe’.

Evropska unija donirala je Srbiji više od 3.6 milijardi evra od 2000. godine i najveći je donator i najznačajniji partner u modernizaciji
društva i insitucija. Sredstva EU korišćena su za reforme brojnih oblasti: infrastruktura, obrazovanje, poljoprivreda, kultura, privreda,
industrija, mala i srednja preduzeća, energetika, državna administracija, socijalna inkluzija, zaštita od poplava, životna sredina. Evropska unija opredelila je više od 200 miliona evra za podršku tržišnoj ekonomiji Srbije.
EU promoviše inovacije u oblasti nauke i tehnologije i podržava povezivanje istraživanja i razvoja sa tržištem. Podrška EU stimuliše razvoj preduzetništva i povezuje poslovnu, akademsku i naučnu zajednicu. Ove aktivnosti imaju za cilj povećanje broja radnih mesta, poslovnih šansi i konkurentnosti proizvoda.

Teme