Stočarstvo

Regionalne radionice završne faze projekta „Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ 18. maja u Novom Sadu, 19. maja u Subotici, 20. maja u Zaječaru

Stado ovaca na padinama Fruške gore Foto: Danijela Nišavić

Udruženje za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije na predlog Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, učestvuje u organizaciji regionalnih radionica završne faze Projekta “Jačanje sistema zdravlja i dobrobiti životinja“ koji finansira Evropska unija.

Podržavajući razvoj i unapređenje stočarstva u Srbiji, direktna podrška EU usmerena je na proces usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa evropskim i međunarodnim standardima u oblasti zdravlja životinja, biosigurnosnih mera i dobrobiti životinja. 

Od 17. maja u Kruševcu, 18. maja u Novom Sadu, 19. maja u Subotici do 20. maja u Zaječaru, sa jasnim preporukama za poboljšanje i unapređenje postojećih struktura u sektoru, standardi koji se odnose na dobrobit životinja, uz međunarodnu koordinaciju, biće razvijeni sa privrednicima regiona i sa ciljem poboljšanja saradnje između javnog i privatnog sektora.

Dobrobit životinja predstavlja potpuno zadovoljeno stanje tela i uma životinje u zavisnosti od njenih potreba i same prirode te životinje (genetske osobine koje se ispoljavljaju rasom i temperamentom). Smatra se da je dobar odnos prema životinjama na farmi i okruženju – naša zajednička dužnost kao društva u kome svi brinu o životinjama, njenom zdravstvenom stanju, a od čega zavisi i nesmetana spoljnotrgovinska razmena živih životinja i proizvoda od istih (plasman na domaćem i međunarodnom tržištu). 

Teme