Naša priča

Proglašeni pobednici 11. ORGANIK konkursa NLB Komercijalne banke

Tradicionalni Organic konkurs NLB Komercijalne banke, članice NLB Grupe, zvanično je završen svečanom dodelom nagrada u ukupnom iznosu od dva i po miliona dinara za pet najboljih projekata uzgoja i prerade organske hrane. 

Na jedanaesti po redu konkurs, ove godine je pristigao 61 projekat – 13 iz Centralne Srbije, zatim 18 iz Vojvodine, dva iz Južne Srbije, 11 iz Beograda, 10 iz Zapadne i sedam iz Istočne Srbije. Od gazdinstava koja se bave biljnom proizvodnjom pristiglo je 45 prijava, od onih koji se bave stočarstvom i pčelarstvom 14, dok su dve prijave stigle od gazdinstava koja se bave mešovitom proizvodnjom.

Srpska organska proizvodnja polako zauzima mesto koje joj i pripada, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Samo u poslednje dve godine smo udvostručili izvoz organske hrane u vrednosti od gotovo 60 miliona evra. Duboko verujem da je organska proizvodnja budućnost za srpski agrar, ali i najbolja šansa za mala i srednja gazdinstva. Dobro je što se sada pojavljuju i veliki igrači koji bi pretvarali konvencionalnu proizvodnju žitarica u organsku. Oni će zasigurno pokrenuti i sve ostale još jače u priči organske hrane“, istakao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Branislav Nedimović.

Vlastimir Vuković

Vlastimir Vuković, predsednik izvršnog odbora NLB Komercijalne banke naveo je da ova banka drži gotovo 30 odsto tržišta kada je o agraru reč, i da godinama unazad nastupa kao lider u isplati subvencionisanih kredita za poljoprivrednike – kako po broju, tako i po iznosu. Zbog toga, kako kaže, ima posebnu odgovornost da podrži poljoprivrednike – posebno one koji se poljoprivredom bave na teži, ali održiv način.

„Kao vodeća regionalna bankarska grupacija, sa sedištem i isključivim fokusom na tržišta Jugoistočne Evrope, naša matična NLB Grupa nastupa kao sistemski igrač u regionu koji je za nas dom. Imperativ održivog poslovanja, formalizovali smo još 2011, a 2020. ga i potvrdili i postavili u centar svih svojih poslovnih odluka i akcija. Na krilima tog principa, pokrenuli smo konkurs podrške organskim proizvođačima, koji rade i stvaraju, uz očuvanje dobrobiti korisnika, prirodnih resursa, biodiverziteta i čitavih ekosistema. Upravo to je spona koja ih snažno povezuje sa našom NLB porodicom, i posebno nas raduje što nakon više od decenije rada na promociji ove važne teme, danas svedočimo ekspanziji organskog uzgoja i prerade“, istakao je Vuković.

On je dodao da će NLB Komercijalne banke u narednom periodu nastaviti da podržava održiv razvoj čitave zajednice, kroz dodatne projekte društveno odgovornog poslovanja, i nastojaće da se pozicionira kao apsolutni lider u finansiranju zelenih projekata iz obnovljivih izvora energije.

Biljana Petrović, pomoćnica predsednika Izvršnog odbora NLB Komercijalne banke istakla je da se snažna i kontinuirana podrška poljoprivrednicima ogleda u činjenici da je ova banka, ne samo tržišni lider u agraru, već i da četvrtu godinu zaredom ima najveću realizaciju kredita za poljoprivrednike uz subvenciju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

„Tradicionalno dobar rezultat u potvrda je da poljoprivrednici našu banku, nastalu spajanjem dve najaktivnije banke u kreditiranju ovog segmenta, prepoznaju kao sigurnog partnera na putu razvoja. U prilog tome govori gotovo 170.000 poljoprivrednika, koji imaju otvoren namenski račun u NLB Komercijalnoj banci, od kojih je preko 160.000 aktivno. Već sada imamo veliki broj proizvoda za finansiranje svih namena u poljoprivredi, prilagođenih kako malim poljoprivrednim gazdinstava tako i onim velikim. Za poljoprivrednike koji imaju potrebu za korišćenjem avansne isplate po odobrenim IPARD podsticajima već smo uveli i dokumentarno poslovanje i izdali prve garanije, dok planirano i druge  dodatne benefite u pogledu dostupnosti dodatnih proizvoda i usluga“, istakla je Petrovićeva.

Podsetimo, Organic konkurs se održava od 2012. godine i do sada je učestvovalo ukupno 646 projekata, od kojih je nagrađeno 42, dok je na ovogodišnji konkurs pristiglo 61 prijava.

Teme