Stočarstvo

Specijalno priznanje 89. Međunarodnog sajma poljoprivrede BIK VELIŠA, austrijski Simentalac sa farme Jeremić u Mačvi najveća atrakcija

Bik Veliša Foto: Danijela Nišavić

Bik Veliša, austrijski Simentalac iz Mačve, jedna je od najvećih atrakcija ovogodišnjeg 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Novom Sadu. Zatekli smo ga dok odmara, i uopšte mu nisu smetali brojni posetioci koji su zastajkivali da se fotografišu sa njim. Gleda on njih, gledaju oni njega. I svi su u čudu.

Foto: Danijela Nišavić

Veliša ima 1.700 kilograma. Ponos je farme Jeremić, sa Salaša Crnobarskog u mačvanskoj opštini Bogatić. Ovo mu nije prvi nastup na sajmu. Prošle godine takođe je bio na sajmu i tada je bio težak 1.460 kilograma. Radenko Jeremić je vlasnik Veliše. O njemu brine. A Veliša i nije neki izbirljivac, jede šta mu se postavi – seno, silaža i koncentrat.

I Veliša će kao i njegov predhodnik sa Farme Jeremić Mališa koji je pre tri godine dobio specijalnu plaketu, takvo priznanje će dobiti na Danima stočarstva pretposlednjeg dana 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma.

A kako smo čuli od Radenka, on zajedno sa sinovima Draganom i Tomom priprema novog naslednika i Mališe i Veliše. Inače sa farme Jeremić, koja je najveći proizvođač junećeg mesa u Mačvi, godišnje se isporuči 400 tovnih bikova koji su teški od 550 do 600 kilograma.

Teme