Voćarstvo i vinogradarstvo

Toplička vinarija „Doja“ iz Blaca nagrađena na Međunarodnom sajmu vina i alkoholnog pića „ProWein“ u Dizeldorfu

Foto: Doja

Na prestižnom Međunarodnom sajmu vina i alkoholnog pića „ProWein“, održanom od 15. do 17. maja ove godine u Dizeldorfu, Nemačka, toplička vinarija „Doja“ postigla je zapažen uspeh osvojivši dva visoka priznanja, zlatno i srebrno odličje „Best of Show Special Awards“ u kategoriji najboljih svetskih vina.

Vinarija je nagrađena priznanjima za vino „Doja Breg Prokupac 2017“, koje se ovenčalo zlatnom medaljom, dok je vino „Doja Breg Cabernet Sauvignon 2017“, dobilo srebrnu medalju.

U organizaciji Privredne komore Srbije i Razvojne agencije Srbije na srpskom nacionalnom štandu ove godine predstavilo se 14 izlagača iz naše zemlje, osam vinarija i šest destilerija.

Posetiocima sajma i potencijalnim ino-partnerima, vina i rakije predstavili su „Vinarija Trivanović“, „Vinarija Aleksić“, „Doja/Tody“, „Vinarija Virtus“, „Rubin“, „Temet“, „Vinarija Čoka Plus“, „PP Erdevik“, kao i „Promont grupa“, „RB Global“, „Jelički Dukat“, „Akov“, „Simex Original“ i „Veljko i sinovi 1994“.

Na sajmu se tradicionalno dodeljuju priznanja najboljim vinima sa prestižnog takmičenja „Mundus Vini“.

U izuzetnoj konkurenciji briljiralo je topličko vino vinarije „Doja“ koje je od „Mundus Vini“ žirija ocenjeno najvišim priznanjima, a osim topličkih vina iz Srbije je zapaženo i nagrađeno srebrnom medaljom i vino „Virtus Pinot Grigio 2020“, vinarije „Virtus“ iz Žabara.

Teme