Banke

3 Banka svečano obeležila jubilej 20 godina postojanja

3 Banka je na svečanosti priređenoj za predstavnike državnih i međunarodnih finansijskih institucija, saradnike i predstavnike medija, obeležila punih 20 godina poslovanja. Tom prilikom rukovodstvo banke je predstavilo strategiju, specifičnosti, rezultate i planove banke za naredni period.

„Za 20 god isplatili smo preko 300.000 kredita u ukupnom iznosu od skoro 900 miliona evra, a po našoj evidenciji time pomogli kreiranje preko 60.000 novih radnih mesta. Danas imamo 50% udela na tržištu kreditiranja poljoprivrednih gazdinstava po broju kredita i time smo apsolutni lider na tržistu. Takođe imamo i preko 30% udela na tržištu finansiranja preduzetnika i snažno rastemo. Čak 75% naših klijenata je iz seoskih područja po čemu smo takođe jedinstveni. Promenili smo živote naših zaposlenih, danas više od 500, a sa saradnicima preko 600, koji su kod nas dobijali priliku da se zaposle bez prethodnog iskustva u bankarskom sektoru, da na tom poslu napreduju, pa mogu da sa velikim zadovoljstvom istaknem da je 95% današnjeg rukovodstva banke baš kod nas dobilo šansu da postanu rukovodioci,“ rekao je povodom promene imena banke Vladimir Vukotić, predsednik Izvršnog odbora.

On je dodao da 3 Banka ima još jednu misiju – edukaciju o potrebi štednje koja je posebno bitna kod onih sa manjim primanjima jer time stvaraju sigurnost za nepredviđene okolnosti. Specifično kod 3 Banke je da je kamata veća na niže uloge, dakle mali depozitari mogu da računaju na višu kamatnu stopu. Ujedno, depozitari ostvaruju dodatni benefit, jer se njihovi depoziti koriste  za pomoć pojedincima da obezbede radno mesto za sebe, egzistenciju za svoju porodicu, a samim tim i prosperitet čitave zajednice.

Direktor Misije USAID, Deni Roberts, na svečanosti je rekao:

„Naše partnerstvo sa 3 Bankom Srbija datira još od 2001. godine, kada je USAID obezbedio početnih 2 miliona dolara za osnivanje Opportunity štedionice, jer smo prepoznali da postoji jaz u pristupu mikrofinansiranju u Srbiji. U 2003. godini, USAID je obezbedio dodatnih 10 miliona dolara za transformaciju štedionice u banku sa potpunom licencom. 3 Banka je obezbedila priliku klijentima koji su bili premali da bi mogli da računaju na finansijske usluge tradicionalnih banaka – uključujući startapove i žene preduzetnice – da dobiju pristup finansiranju. Banka je pomogla velikom broju svojih klijenata da postanu ključni pokretači ekonomskog rasta u svojim zajednicama. Da navedemo primer, prema podacima Kreditnog biroa Srbije, svaki drugi poljoprivredni kredit u Srbiji odobren je u 3 Banci“, rekao je direktor misije USAID-a Deni Robertson (Denny Robertson).

Teme