Agro Svet

ČIKAŠKA BERZA Skuplja soja

Foto: Delta Agrar

Američke cene kukuruza su se malo menjale, sa parcijalnim nadoknađivanjem kašnjenja setve zahvaljujući suvljim vremenskim prilikama poslednjih nedelja. Ipak, setva kukuruza jasno napreduje, procenjena na 72%, u poređenju sa prosečnih 79%, dok je setva soje dostigla 50%, u poređenju sa prosečnih 55%. Cena kukuruza je snižena posle trgovinskog sporazuma koji omogućuje Brazilu izvoz kukuruza u Kinu.
Početkom nedelje, cene pšenice su pale u Čikagu zbog pristizanja povoljnih kiša u glavne proizvodne regione tvrde crvene ozime pšenice. Tokom nedelje, cene pšenice u Čikagu su rasle u kontekstu značajnog kašnjenja prolećne setve, jer je samo 49% zasejano do nedelje, u poređenju sa petogodišnjim prosekom na isti datum od 83%. To je posledica obimnih kiša uglavnom na severnom delu SAD, kiša koje su se očigledno prelile i u Kanadu gde je kašnjenje setve vrlo značajno. Rejting useva ozime pšenice se popravio za jedan poen, na 28% dobro do odlično.
Cene soje su bile podržane većim izvoznim količinama, sugerišući snižavanje prelaznih zaliha. Soja ipak nalazi podršku u izvozu, koji ostaje velik. Krajem nedelje, soja je beležila rast u Čikagu, usled najave kiše za vikend, koja će usporiti napredak setve.

Teme