Naša priča

Farmaceut Ana Jezdimirović, vlasnik “BloomCare“ kozmetike Naučnim pristupom do najkvalitetnijih preparata za negu od RUŽE, LAVANDE, SMILJA, KAMILICE I JASMINA

Autor: Danijela Nišavić

Ana Jezdimirović je iz porodice koja joj je odmalena dala podršku da se bavi farmacijom. Kako kaže, ona je “sestra bratu kome je oduvek mirisala na “promincle “, supruga osobi koja je uz nju u radu i realizaciji svih njenih ideja i mama troje mališana koji umeju da umešaju svoje prstiće po koji put u proizvodnji. Iako je Ana svoj prvi preparat formulisala 2009. godine, „BloomCare“ kozmetika zvanično je startovala sa radom nakon dobijanja zlatne medalje za kvalitet na Novosadskom sajmu, u oktobru 2019. godine. I od tad ne staje – smišlja i unapređuje linije prirodnih preparata za negu.

“Zvanje magistra farmacije sam stekla na fakultetu Medicinskih nauka u Kragujevcu a farmacijom se čini mi se bavim oduvek, još dok sam u vrtiću naučila pesmicu “Mali Sima nagovara svoju Olgu seku da otvore novu apoteku…”. Tako da moji počeci su tako što sam mami i tati prodavala igračke kao lekove. Veliki broj pozicija sam promenila sa različitim opisom radnog mesta, kako bih u suštini videla koji svi poslovi postoje da mogu da se rade sa ovim fakultetom, a pre svega istraživački i da bih shvatila šta je to što mene najviše zanima. Od 2009. god me drži strast izrade magistralnih preparata i svih onih koji su namenjeni pre svega koži”, počinje priču za Plodnu zemlju Ana Jezdimirović.

Početak na Kliničkom centru Ljubljane

Njeni počeci bili su u Kliničkom centru Ljubljana kada je pravila preparate prema individualnim potrebama pacijenata. Išla je i na praksu u “Krki” tokom studentske razmene na poslednjoj godini studija. Danas ova Kragujevčanka u Novom Sadu živi i radi ono u čemu najviše uživa – a to je proizvodnja kozmetike.

Na pitanje šta je bilo presudno da donese odluku da se upusti u preduzetničke vode, naša sagovornica odgovara da je radila forumlaciju i proizvodnju za neke druge brendove, a da je u trenutku kada su počela da rastu neka imena za koje je ona postavila temelje, preorjentisala se da pored tog posla postavi temelje i za svoj lični brend.

“Dosta mi je pomoglo i iskustvo u radu sa pacijentima kojima sam pravila preparate prema individualnim potrebama i ta saradnja sa lekarima različitih specijalizacija dermatolozi, fizijatri, da spoznam potrebe pacijenata i odgovorim na njihove zahteve formulacijom jedinstvenih preparata koje bi rešili njihove problem. Tako da je i moja saradnja sa naučnim radnicima iz farmacije u industriji, tehnologiji, mi je dala puno znanja o izolaciji supstanci i njihovom delovanju. Sinergijom svog tog iskustva je došlo prvo do nastanka preparata a zatim u  upuštanje u preduzetničke vode.”

„BloomCare cosmetics“ od samog početka se proizvodio u prostoru isključivo namenjen za proizvodnju po standardima koji su potrebni za početak. Kako su rasli kao brend, tako je rastao i prostor, i sve više normi dobre proizvođačke prakse je bio ispoštovan.

“Danas smo opremljeni za mesečnu proizvodnju do 10.000 komada jedne vrste proizvoda. Naš tim je sastavljen od veoma različitih struka i sarađujemo kao celina. Na čelu je magistra farmacije, odnosno ja, imamo koleginicu koja je tehnolog farmacije u industriji koja nam pomaže oko odabira načina proizvodnje, imamo dizajnera koji nam ispunjava svakojake želje vizuala. Sa nama radi i fotograf koji je maestralan Nemanja Dimitrić i naravno devojka koja je ispomoć u proizvodnji i učestvuje u samom pakovanju proizvoda. Veliki je broj saradnika koji nam pomažu da svoje ideje dovedemo do realizacije i smatramo ih deo tima po projektu na kome radimo, kao što je štamparija, ketering, razne rukotvorine sa kojima se udružimo i još puno njih. Na svojoj instagram @bloom.care.cosmetics stranici uvek predstavimo tim na projektu i obrazložimo njihovo učešće. I moram svima da se zahvalim na divnoj saradnji, uvek se nekako uspostavi ta neka dobra energija između stalnog tima i saradnika i projekat se iznese do kraja”.

U početku su radili prema potrebama klijenata. Bilo je preparata koji su odgovarali većem broju ljudi, ali nisu dobijali ime i nisu bili u stalnoj ponudi. Izrađivali su se po obavljenom razgovoru i potrebi.

Nagrada na Sajmu

“I tako su prolazile godine dok nisam napravila kremu Rosa Bloom Cream koja je napravljena za takmičenje koje je organizovao Međunarodni sajam ekologije. I sa osvojenom nagradom na tom sajmu sam shvatila da bi možda trebalo imati paletu proizvoda koji su uvek dostupni. Tako je nastala linija proizvoda od ruže. Nakon određenog vremena sam bila saradnik na jednom doktorskom radu na temu smilja pa se razvila i linija proizvoda od te biljke. I tako redom jedna po jedna linija proizvoda je nastala proučavanjem određene biljke. Danas sam zadržala izradu preparata prema individualnim potrebama za moje verne klijente koji su tu godinama ali ih izrađujem samo jednom nedeljno.”

Asortiman proizvoda se iz godine u godinu širi. Ti su cvetne linije ruže, smilja, lavande, kamilice – kreme za lice, kreme za telo, tonika, seruma, sapuna.

“Od 8. marta je u ponudi i linija proizvoda od jasmina na koju smo veoma ponosni. Rad na formulaciji ovih proizvoda je trajao tri godine. Krema za lice je veoma specifična jer sadrži supstance koje su izolovani od cveta jasmina u osnovi i efekat hidratacije je veoma zadivljujući, osim toga ujednačava ten, daje koži svežinu, popunjava bore, veoma lagane teksture i posebno pogodna za letnje mesece. Pakovana je u sterilnu ambalažu koja nema kontakt s vazduhom pa znate da je potpuno kvalitet očuvan do kraja potrošene bočice. Pritom bočica je dizajnirana tako da nema skoro nikakve zaostatke jer kako se krema koristi klip sa dna ambalaže se podiže i iskoristljivost je maximalna„.

Supstance izolovane iz cveta biljke

Svakog od nas koji koristi kreme zanima kako se i prave. Ove kreme su specifične po tome što u njihov sastav ulaze supstance koje su izolovane iz cveta biljke, kao polazne sirovine. I ne samo to već i uljana faza i vodena faza su u osnovi od supstanci izolovanih od iste biljke. Pa je sinergističkim efektom delovanje osetno. Sam process je različit kod svake kreme zbog osobina polaznih sirovina koje ulaze u sastav tog proizvoda. Sapuni su posebna priča. Oni izgledaju kao pravo cveće. Ne mogu a da ne budu ne primećeni.

“Moja ideja je bila da se privuče pažnja izgledom kako bi se uverili u kvalitet koji taj proizvod nosi, a to je da ne isušuje ruke, sadrži glycerin, ne sadrži parfeme već prava etarska ulja, kao i biljna ulja koja neguju. Mnoge salone lepote naši sapuni od lavande krase i deo su dekoracije različitih prostora, čak smo čuli da ga prskaju etarskim uljem i služi im kao osveživač, a lepo izgleda. Za dan žena sapun ruža u buketu je kod mnogih zamenila pravo cveće kao poklon. Smilje i kamilica sadrže i samu biljku sušenu pa to daje dodatni natural efekat. Moram priznati da puno vremena oduzima njihova finalna izrada jer je potrebna jako velika preciznost ali mi je nekako veoma opuštajuć njihov proces nastanka i baš uživam u njemu. Takođe smo pravili i sapune od 10 grama kao mini verzije prodajnih pakovanja i delimo ih kao uzorke.”

Finansije su svakoj maloj proizvodnji izazov. Ana kaže da su se iz godine u godinu kućili po malo, pa tako i opremali laboratoriju. Ništa se ne prepušta slučaju. Finalni proizvodi se testiraju u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, zatim se ta serija poklanja dobrovoljcima sa različitim karakeristikama kože i daje na korišćenje po tačnim uputstvima. Svako od njih je u obavezi da popuni određeni formular i da piše svoja zapažanja po datim smernicama. Ti rezultati se sumiraju i donosi se odluka o stavljanju tog preparata u promet. Ako su zadovoljeni targetni kriterijumi nakon test primene radi se prva serija za prodaju, potom se obavljaju analize u Institutu za javno zdravlje i to hemijske i mikrobiološke kao i ocena zdravstvene ispravnosti. Tek nakon toga se proizvod stavlja u promet.

Interesovanje Švajcaraca

Za BloomCare kozmetiku zainteresovale su se i Anine kolege iz Švajcarske. U početku za liniju ruže, a potom i najnoviju – jasmina.

“Dr Urlich Suter, profesor makromolekularne hemije na institute ETH u Cirihu je pokazao interesovanje za moju kremu Rosa Bloom Cream, koja je bila povod za našu početnu komunikaciju i potencijalnu saradnju. Zatim se pridružio i Dr David Hunkeler u čijoj laboratoriji je i formulisana linija proizvoda od jasmina. Saradnja se tokom ove 3 godine širila se i na druge projekte, i formulaciju proizvoda dalje”.

Ono što posebnost daje kozmetičkim proizvodima za negu jesu sirovine koje se nabavljaju sa više strana – od domaćih malih proizvođača do uvoznih visokog kvaliteta po Swiss Quality standardu. Naravno osnovno merilo je kvalitet i sastav prema analizama.

“Cene sirovina su polako počele da se menjaju od juna 2021. godine. Šta je bio razlog nisam sigurna ali se dešava da prvi put ne mogu da se oslonim da će jedna supstanca biti iste vrednosti i sledećeg puta kada je poručim. To trenutno nije uticalo na porast cene finalnih Bloom Care proizvoda, sve dok ne vidim dokle će te cene varirati. Neozbiljno mi je i mislim da nije fer prema kupcima da svaki skok osnovnih sirovina ispratimo skokom cena proizvoda. Trenutno su cene mojih proizvoda iste kao i predhodnih godina, do kada videćemo”.

Nova linija proizvoda od jasmina

Ova godina posebna je za BloomCare kozmetiku jer su počeli proizvodnju novog proizvoda čiji je glavni sastojak jasmin.

“Kako je gospođica Chanel iskoristila snagu mirisne note jasmine za svoj parfem mi smo odlučili da iskoristimo snagu lekovitog dejstva ovog cveta u našoj liniji proizvoda baš od ove biljke. Osim neverovatnog mirisa snaga delovanja supstanci izolovanih iz ove biljke su neverovatna pa smo se trudili da predočimo sve njih u našim proizvodima. Formulisali smo kremu za lice, tu je tonik za lice koji je 100% pure and natural, dobijen destilacijom iz cveta a ne cele biljke pa je delovanje supstanci iz ćelija tkiva latice intenzivnije. Serum beleži izuzetne rezultate u izjednačavanju tena kože, i negujuća krema za telo koja miriše božanstveno a pritom hrani i neguje kožu. Svako ko želi da proba obezbedili smo dovoljnu količinu uzoraka koji su besplatni naravno.”

Proizvodi BloomCare kozmetike imaju specifičan dizajn, minimalistički, vrlo prepoznatljiv i poseban.

“Početni kriterijum jeste da bude indiferentno i da ambalaža ne utiče na sadržaj unutar nje. Najbezbednija, ali i najskuplja opcija je staklo, za koje smo se mi odlučili. U osnovu je to crna boja ali svaka linija proizvoda daje svoj kolorit pa tako znamo da ruža daje trag roze, lavanda trag ljubičaste, smilje trag žute, kamilice trag zelene i jasmin trag bele i to u vidu stikera koji pečati ambalaži i označava da je kupac taj koji prvi otvara proizvod i tada se koloritni trag cepa. Sve ima svoju priču, pa smo došli na ideju da osim vizuelnog efekta ima i neko značenje. Krema od jasmine se jedino razlikuje od svih ostalih krema jer ona se i po svom sastavu i delovanju razlikuje, pa joj je trebalo dati na značaju i posebno smo dizajnirali sekundarno pakovanje.”

Dobar i kvalitetan proizvod kada se jednom proba teško da se napušta. Tako je i u slučaju BloomCare kozmetike.

“Postoji mreža nekih naših stalnih korisnika koji su tu od početka, i pre društvenih mreža je to bilo po preporuci i taj krug se širio sve više i više. Ja sam pre svega farmaceut što je dobar početak da se neko odluči za vas i to poverenje koje se sticalo vremenom je bilo sve veće i veće. Iako sam veoma kasno, u odnosu na ostale počela sa društvenim mrežama i samoj prezentaciji na taj način Facebook i Instagram profil su mi doneli nove ljude koji su mi poklonili svoje poverenje za primenu proizvoda i veoma sam im zahvalana na tome. Sada naši proizvodi se mogu kupiti preko on line prodavnice i preko našeg instagram profila @bloom.care.cosmetics kao i porukom u dm preko facebook Bloom Cosmetics“, zaključuje u razgovoru za Plodnu zemlju farmaceut Ana Jezdimirović.

Teme