Digitalizacija

UROŠ ĐAKOVIĆ, regionalni direktor RealPad, evropskog dobavljača softvera za stambene investitore APLIKACIJA koja ŠTEDI VREME građevinskim kompanijama i kupcima nekretnina

Uroš Đaković Foto: Vladimir Živojinović/EastPic

Domaće građevinske firme, i pored toga što su svesne neminovnosti digitalizacije svog poslovanja kako bi održale konkurentnost na tržištu, i dalje ostaju verne Exel tabelama. Industrija „cigle i maltera“ izgleda kao da je i dalje, u većini slučajeva odana običnim alatima za upravljanje projektima, i još uvek nisu uveli softvere koji bi im u velikoj meri olakšali poslovanje, omogućili bolju preglednost i dali bolji uvid kupcima u sam projekat. Tu se nalazi problem, ali i prilika za startape koji nude rešenje za brzu digitalizaciju.

Transformacija ovog sektora je neophodna, jer su se navike korisnika, kao i brzina u traženju informacija znatno promenile i ubrzale, pa ih je neophodno uskladiti sa širokim dijapazonom poslova koji idu uz ovo tržište, pre svega sa projektovanjem, kupovinom, iznajmljivanjem, gradnjom, dizajniranjem i upravljanjem stambenom i poslovnom imovinom.

I pored svega nabrojanog, digitalizacija u sektoru nekretnina se znatno sporije odvija nego u većini drugih industrija. Da je preko potrebna, svedoče i startapi koji digitalizuju ovu oblast vrednu skoro 10,5 biliona dolara na globalu (podatak od pre dve godine), koji sada sa svojim inovativnim rešenjima dobijaju šansu i nude veliko olakšanje kako za investitore, tako i za kupce.

Digitalizovan proces za investitore ali i kupce nekretnina

Upravo jedan od takvih PropTech platformi, koja doprinosti ubrzanoj digitalizaciji tržišta nekretnina, je firma Realpad, evropski dobavljač softvera za stambene investitore. Regionalni direktor za Balkan Uroš Đaković objašnjava da oni prave softver koji digitalizuje proces za one koji grade stambeno poslovni kompleks. Softver nije namenjen isključivo investitorima, jer je napravljen i poseban kutak za kupce, pa više ne može da se dogodi kao nekada da se jedan stan proda više puta.

„Naša aplikacija rešava mnoge probleme. Klijenti na aplikaciji mogu pronaći sve informacije o kupovini uključujući plaćanja, ugovore i drugu dokumentaciju. Investitori mogu da koriste korisnički portal kao komunikacioni alat za informisanje svojih klijenata o novostima u izgradnji, procesu isporuke itd. Modul za upravljanje defektima je povezan sa korisničkim portalom i omogućava investitorima da u potpunosti kontrolišu zatražene nedostatke, od trenutka kada ih kupac otkrije i prijavi do trenutka do kada ih ne reši generalni izvođač“, objašnjava Uroš. 

Benefit je u tome što korisnici štede u proseku do 20 odsto svog vremena, a softver minimizira potencijalne greške, jer održava red u projektnim i korisničkim podacima.

Najjednostavnije objašnjeno, Realpad predstavlja jedinstvenu bazu podataka skladištenu na „klaudu“. Namenjen je korisnicima u vidu aplikacije kao korisnički portal, ali i kao sistem upravljanja koji koji je predviđen za građevince.

Srce i mozak ekosistema je CRM modul koji čuva i upravlja svim upitima, kontaktima, zalihama, transakcijama i ugovorima, podržava i upravlja timom prodaje.

Dakle, sve se nalazi na jednom mestu, tako da vam ne treba „fascikla“, a sigurno nećete imati glavobolju ukoliko vam se neki dokument negde zagubi, jer je sve objedinjeno na jednom mestu i uz samo par klikova možete pronaći dokument koji vam treba.

Uroš Đaković,
Foto: Vladimir Živojinović/EastPic

Sve „u pokretu“

Aplikacija za tablet je front-end interfejs koji omogućava prodajnim timovima da predstave projekte na dobro uređen, moderan i estetski način. Povezana je sa CRM-om i omogućava prodajnim agentima da automatski generišu i šalju ponude potencijalnim kupcima u pokretu.

Realpad i je vrlo brzo našao primenu kod više od 100 investitora u 12 evropskih zemalja.

„Uz pomoć rešenja mog tima uspeli smo da ostavarimo određeni uspeh sa inovativnim pristupom i da plasiramo Facility Managment softwer kao i Marketplace, upravo to je zapalo za oko ekipi Realpada i to je iniciralo naše partnerstvo koje smo ubrzo i ostvarili. Prepoznali smo naše matično područje – Balkan kao tržište koje ostvaruje neverovatan rast i krenuli smo zajedno u misiju da digitalizujemo sektor nekretnina na Balkanu. Pored toga trenutno spremamo strategiju kako da naše poslovanje prebacimo i van okvira Evrope, gde nas čeka ozbiljna borba sa svetskim PropTech kompanijama, i jako smo srećni zbog toga“, priča dvadesetčetvorogodišnji Uroš, diplomirani ekonomista, koji je svoju karijeru započeo u jednoj od najvećih domaćih kompanija.

Cilj je da postanu lideri u tehnološkim rešenjima

On kaže da trenutno ulažu u međunarodnu ekspanziju kao i u proizvod.

„Naš cilj je da postanemo evropski lider u tehnološkim rešenjima i proizvodima za firme koje posluju sa nekretninama. Prednost našeg rešenja prepoznale su velike investitorske kompanije: AFI Europe, SEBRE, UDI, sa kojima imamo čast da sarađujemo. Pregovaramo o partnerstvu sa drugim Balkanskim i međunarodnim korporacijama. Balkansko tržište je veoma progresivno i uvideli smo da se situacija svakodnevno poboljšava u smislu da korporacije žele da digitalizuju svoj proces i tako olakšaju poslovne procese“, ističe Uroš Đaković, regionalni direktor za Balkan Realpad-a, evropskog dobavljača softvera za stambene investitore.

Teme