Agro Svet

ČIKAŠKA BERZA Cena soje i dalje raste NA EURONEKSTU cene žitarica naglo pale

Foto: Delta Agrar

Kukuruz je početkom nedelje bio podržan visokim cenama sirove nafte i povratkom vlažnog vremena u američkom kukuruznom pojasu, što je usporavalo setvu. Kineski sporazum o dozvoli izvoza iz Brazila, ipak je ograničio potencijal rasta. Prema USDA, završeno je 86% setve kukuruza, u odnosu na petogodišnji prosek od 87%. Proizvodnja kukuruza u Brazilu bi mogla da dostigne 116,8 miliona tona.

Cene pšenice početkom nedelje rasle, prateći nagli pad u procenama indijske proizvodnje. Žetva će verovatno biti ispod 100 miliona tona, što ograničava izvozni potencijal ove zemlje, u još uvek napetom globalnom kontekstu. Pregovori Rusije i Ujedinjenih nacija o potencijalnom izvozu iz basena Crnog mora uticali su na negativan trend cene pšenice. U SAD-u, setva jare pšenice i dalje kasni sa posejanih 73%.


Cena soje i dalje raste, u kontekstu snažnog tržišta biljnih ulja, kao rezultat sukoba u Ukrajini i velike izvozne aktivnosti. Prerada je ipak na veoma niskom nivou. Setva soje u SAD kasni, dostigavši 66% površina, u odnosu na prosek od 67%. S druge strane, u Brazilu se očekuje proizvodnja soje na 124,4 miliona tona. SAD su prodale velike količine soje Kini i Pakistanu.

FranceAgriMer je snizio ocenu useva pšenice u Francuskoj na 69% dobro do odlično, u poređenju sa 73% prethodne nedelje.
Cene žitarica na Euronekstu su naglo pale, kako su Ujedinjene nacije i Rusija počeli pregovore o oslobađanju ukrajinskih zaliha i olakšavanju ruskog izvoza.
EU je izvezla 24,63 miliona tona meke pšenice do 29. maja, u odnosu na 24,72 miliona tona prošle godine. Uvoz kukuruza je dostigao 15,11 miliona tona u odnosu na 13,89 miliona tona prošle godine.

Teme