Voćarstvo i vinogradarstvo

Prvi festival jagodičastog i bobičastog voća BELGRADE BERRY FESTIVAL 2. jula na Savskoj promenadi u Beogradu

Foto: PKS

Belgrade Berry Festival, prvi festival jagodičastog i bobičastog voća održaće se 2. jula na Savskoj promenadi ispred tržnog centra Galerija, a manifestacija će u potpunosti biti posvećena promociji proizvođača jagodičastog voća po kojem je Srbija postala poznata u celom svetu istaknuto je na konferenciji za novinare organizovanoj u Privrednoj komori Srbije.

“Ideja festivala je da predstavimo, domaćoj javnosti ali i drugim gostima, ono po čemu smo poznati u svetu, a to je jagodičasto voće -malinu, jagodu ,borovnicu, kupinu, ribizlu, aroniju i sve one proizvode koje izvozimo u velikoj količini. Srbija svake godine proizvede oko 100.000 tona malina od čega se veliki deo izveze. To je jedan od sektora koji je najstabilniji kada se govori o voćarstvu i Srbija je među prva tri izvoznika u svetu uz Poljsku, Meksiko i Čile. Isto je i sa smrznutim voćem”, rekao je Veljko Jovanović, savetnik predsednika PKS. On je dodao da će pored predstavljanja ponude voćnih proizvoda na festivalu biti održan i edukativni panel posvećen održivoj proizvodnji. “Kroz edukativne radionice želimo da sve zanteresovane uvedemo u budućnost održive proizvodnje hrane i mogućnosti koje se nude svim zainteresovanima da postanu deo prehrambene industrije. Tema ličnog zdravlja i zdravlja planete zahteva sveobuhvatan pristup u proizvodnji i o tome ćemo govoriti na panelu”, rekao je Jovanović. 

On je pozvao zainteresovane izlagače da se prijave za učešće na festivalu i dodao da svi prijavljeni koji su zainteresovani za dobijanje žiga “ Čuvarkuća” imaće beplatnu prijavu za ovaj žig kao i 30 posto popusta u prvoj godini korišćenja ove oznake kvaliteta.

Aleksandar Veljanović iz Pelegrin studija napominje da će u sklopu  programa festivala pored predstavljanja izlagača biti predstavljene inovacije iz oblasti zelene ekonomije, organske proizvodnje ali i umetnici koji stvaraju od recikliranog materija. “Imaćemo predstavljanja izlagača u RTS Šarenici, edukativne i umetničke radionice kao i tombolu za posetioce, a kraj festivala biće obeležen koncertom benda  “Frajle”, rekao je Veljanović.

Zagorka Marković iz GIZ-a koji je podržao održavanja festivala kroz projekat Private Sector Development istakla je da je fokus ovog projekta  organska poljoprivreda  ali i održiva proizvodnja. “Naš fokus se pomera sa organske poljoprivrede na održivu poljoprivredu i zato nas raduje da podržimo ovakav inovativan format događaja. U narednom periodu naše interesovanje biće usmereno i na  zelenu tranformaciju i zato nam je drago što će u okviru festivala biti održani i stručni paneli na ovu temu”, zaključuje Marković.

 “Srpska malina i generalno bobičasto voće iz Srbije nije kod nas dovoljno prepoznato koliko je poznato u svetu. To je naše blago koje nam je priroda omogućila i želimo da ga predstavimo domaćoj javnosti kao najleši spoj domaćeg, zdravog i ukusnog”, kaže Jovana Marković jedan od izlagača na ovom festivalu.

Belgrade Berry Festival održaće se u saradnji i uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju -GIZ, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turističke organizacije Srbije.

Teme