Agro Svet

Cene žitarica na Evronekstu su rasle, rast cene kukuruza i na Čikaškoj berzi

Foto: Pixabay

Početkom nedelje, cene žitarica na Evronekstu su rasle, brišući negativan cenovni trend krajem prošle nedelje. Produžen vikend u Francuskoj bio je obeležen lošim vremenom i snažnim kišama u nekoliko proizvodnih oblasti.


Uticaj padavina još treba da se kvantifikuje i verovatno će dovesti do heterogenosti stanja useva. Uočene su značajne štete
izazvane gradom.
Tokom nedelje cene su imale silazni trend. Veliki uticaj na kretanje tržišta imali su pregovori o dozvoli izvozne aktivnosti iz ukrajinskih luka.
Prema podacima Evropske komisije, uvoz kukuruza dostigao je 15,34 miliona tona početkom juna. Kako se bliži kraj sezone,
kumulativne količine izvezene iz Evrope su takođe porasle u odnosu na prethodni mesec, dostigavši 25,34 miliona tona za meku pšenicu.
Prema Agreste, procene površine meke pšenice su smanjene na 4,759 miliona
hektara, sa prošlogodišnjih 4,983 miliona.

Setva kukuruza u SAD napreduje – 94% zasejanih površina

Pažnja tržišta je tokom ove nedelje bila usmerena na pregovore sa Rusijom o puštanju izvoza iz ukrajinskih luka. Nedostatak dinamike na stranim tržištima, objašnjava se i očekivanjem novog USDA izveštaja.
U SAD, učesnici pažljivo prate napredovanje setve kukuruza, gde je primetan jasan napredak. Kašnjenje prethodnih nedelja obrisano je sa 94% zasejane površine, u odnosu na prosečnih 92% tokom prethodnih pet godina. Tokom nedelje, cene kukuruza su rasle u Čikagu. Smanjivanjem količina starog roda, kupci su bili na nešto višim cenama.
Kod pšenice, paralelno sa prolećnom setvom koja i dalje napreduje, žetva ozime pšenice je počela sa 5% požnjevenih površina. Prinosi još uvek nisu značajni, naročito jer su površine koje su prve požnjevene imale veoma sušni period tokom prethodnih nekoliko meseci.
Tokom nedelje, tržište pšenice ima silazna kretanja usled prodaja fondova i poboljšavanja vremenskih uslova.
Kod soje, napredak setve je takođe ohrabrujući sa 78% posejanih površina. U Čikagu su cene soje beležile rast usled jakih izvoznih prodaja. Kina nastavlja da bude najveći kupac na svetskom tržištu sa 9,67 miliona tona uvoza soje u maju.

Teme