Organska poljoprivreda

Besplatna obuka za unapređenje organske proizvodnje u Beogradu

Foto: Danijela Nišavić

Od 30.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava na teritoriji Beograda, dvadeset se bave organskom proizvodnjom, izjavio je sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić na obuci poljoprivrednika o unapređenju organske proizvodnje u zgradi Gradske uprave, prenela je eKapija.

„Sekretarijat za poljoprivredu daje podsticaje ljudima koji se bave organskom proizvodnjom, kako bi imali prednost prilikom konkurisanja. Oni dobijaju tri boda i time ostvaruju prednost za subvencije“, rekao je Pavičić.

Prema njegovim rečima, tržište je ogromno i zainteresovanost za organsku proizvodnju je sve veća.

„Zelena agenda i proizvodnja zdrave hrane ne samo kod nas nego i u celom svetu je trend. Sekretarijat za poljoprivredu nastoji da prenese znanje na opštine i ljude koji se bave poljoprivredom kako bi ih spojio i omogućio im da što lakše dođu do sertifikata za organsku proizvodnju. Imamo 156 hiljada obradivih oranica, 200 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, ali i dosta neobrađenih površina koje mogu da se konvertuju u organsku proizvodnju“, objasnio je Pavičić.

On je podsetio da Sekretarijat za poljoprivredu organizuje obuke sa Poljoprivrednim fakultetom već nekoliko godina.

„Obuka je besplatna a na poljoprivrednicima je samo da se prijave. Imaju dva-tri dana teoretske obuke i dva dana rada u gazdinstvu“, rekao je Pavičić.

Rukovodilac GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji Tomislav Knežević izjavio je da su u sektoru organske poljoprivrede aktivni već 11 godina.

„Veliki fokus smo stavljali na obuku i transfer znanja na poljoprivredne proizvođače. U Nemačkoj se u 2020. godini promet organskih proizvoda povećao za 25%, a taj trend se nastavio i u 2021. godini. Sada je postalo normalno da u bilo kojoj prodavnici u evropskim zemljama nađete organske proizvode. Taj pozitivan trend imamo i kod nas“, rekao je Knežević, prenosi Beoinfo.

Serbia Organika uz podršku GIZ projekta za razvoj privatnog sektora u Srbiji je već uspešno sprovela ove godine dve obuke, u Nišu i u Zaječaru i nastaviće ih i u narednom periodu sa ciljem da što veći deo teritorije Srbije bude obuhvaćen.

Teme