Voćarstvo i vinogradarstvo

Počela berba maline u topličkom kraju, kilogram u otkupu 500 dinara

Razmileli se berači po malinjacima Toplice. Ove godine rod još veći, maline kvalitetnije. Ako je suditi po početku, biće dobra godina za malinare. Trenutna otkupna cena je 500 dinara za kilogram.

Prva berba malina u topličkom kraju počela je u malinjacima do 500 metara nadmorske visine, a narednih dana trebalo bi da počnu i na većoj.

Maline
Vilamet sa obronaka Kuršumslijske Banje Foto: Vesna Gajić

Trenutno se sat berača plaća od 350 do 400 dinara, a u proseku jedan berač radi osam do deset sati i za to vreme može da obere oko 30 kilograma malina.

Malinarstvo u topličom kraju datira od 1999. godine kada su posejani prvi zasadi i to sorte vilamet iz donacije, u selima uz Toplicu – Žuč, Vlajna, Sagonjevo, Igrište, Trećak i Babice. Iz godine u godinu povećavao se broj hektara, da bi se zbog niske cene od 80-120 dinara po kilogramu 2018. mnogi proizvođači obeshrabrili i zapustili malinjake. U 2019. godini je bila postignuta nešto viša cena 160 dinara po kilogramu u odnosu na 2018, ali ni to nije bio dovoljan motiv za održavanje već zasejanih površina.

Klimatski uslovi pogoduju da se u selima uz reku Kosanicu gaje kupine, dok jagode uz Toplicu, prema Prokuplju, a plodno tlo uz reku Banjsku pogoduje malini.

Teme