Preduzetništvo

Kako se onlajn registrovati kao preduzetnik

Foto: Pixabay.com

Imate dobru ideju, hrabrosti i volje da se upustite u preduzetničke vode, ali zazirete od šaltera na kojima uvek traže još jedan papir? Ne brinite, razvoj e-usluga prilično je redukovao potrebu za obilaskom šaltera. Ukoliko ispunjavate uslove da se registrujete kao preduzetnik paušalac, proces onlajn registrovanja je jednostavan i svodi se na svega nekoliko koraka.

Pribavljanje kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis


Ovo je zapravo preduslov da biste iskoristili brojne prednosti digitalnog poslovanja, a za to vam je potrebno da nabavite i čitač smart kartica. Uslugu izdavanja kvalifikovanog sertifikata za elektronski potpis u našoj zemlji pruža šest sertifikacionih tela, među kojima su MUP Srbije, Pošta Srbije i Privredna komora Srbije. Registrujte se na portalu eUprava i videćete da veliki broj usluga može da se obavi elektronski.


Registrovanje u APR-u

Kada napravite nalog na sajtu Agencije za privredne registre (APR), moći ćete da onlajn popunite zahtev za registrovanje, uplatite naknade, pratite status i preuzmete svoja dokumenta u elektronskoj formi. Za plaćanje naknada biće vam potrebna važeća Mastercard, Visa ili Dina platna kartica. Treba da registrujete i pretežnu delatnost – onu kojom ćete se dominantno baviti. Ime vašeg biznisa sastojaće se od vašeg imena i prezimena, oznake PREDUZETNIK ili PR i sedišta. Uz ime, možete da izaberete i poseban naziv, koji ne sme da bude zauzet ili sličan nazivu nekog drugog, već postojećeg.

Obezbeđivanje PIB broja

U roku od nekoliko dana dobićete rešenje o upisu u APR, koje preuzimate preko portala APR-a. U prilogu rešenja bi trebalo da se nalazi i potvrda o dodeli poreskog identifikacionog broja (PIB-a). Ukoliko potvrda o broju nije tu, obratite se Poreskoj upravi, kako bi vam ga dodelili. Ako pokrećete samostalnu delatnost, a niste istovremeno zaposleni kod nekog drugog poslodavca, neophodno je da se prijavite na obavezno socijalno osiguranje.


Otvaranje računa u banci

Da biste mogli da poslujete, potrebno je da otvorite račun u banci, između ostalog, i kako bi vaši klijenti mogli da vam uplaćuju novac. Elektronski potpis će vam koristiti i prilikom ovog koraka, jer znači manje potrebnih radnji i dokumenata. Preduzetnici koji su se elektronski registrovali u APR-u, nisu dužni da rešenje o upisu u registar dostave banci u papirnom obliku, već ga mogu dostaviti i u elektronskoj formi, prilikom podnošenja dokumentacije radi otvaranja poslovnog računa.


Poreska prijava

Prijavu poreza je jedino moguće uraditi preko aplikacije ePorezi Poreske uprave i rok za to je 15 dana od dobijanja rešenja. Ukoliko ste odabrali paušalni poreski model, potrebno je da se registrujete na portal e-porezi, na kojem se nakon registracije (potrebno je da imate digitalni sertifikat) popunjava PPDG1R obrazac. Imajte u vidu da je od marta 2020. godine uveden tzv. test samostalnosti, koji sadrži
9 kriterijuma, od kojih je potrebno da ispunite barem 5, da biste stekli pravo na paušalno oporezivanje.


Finansijska edukacija


Paušalcima je suma poreza fiksna, tako da bez obzira na to da li su u određenom mesecu zaradili 20.000 ili 200.000 dinara, uvek su u obavezi da plate prethodno određenu visinu poreza, pa zato prvo dobro razmislite da li vam to odgovara. Više detalja o celom procesu potražite na platformi ErsteZnali a možete se i prijaviti za serijal predavanja Erste Banke pod nazivom Preduzetnice pitaju.

Teme