Ratarstvo

Žetva pri kraju, silosi puni – Kolika će biti cena pšenice?

Goran Đaković

U Srbiji je žetva pšenice gotovo završena. Agroanalitičar i urednik Agrobiznis magazina izjavio je za RTS da je bez PDV-a trenutna cena pšenica 35 dinara. Kaže i da oni koji imaju pšenicu treba da je sačuvaju, ukoliko žele bolju cenu. Smatra i da hleb neće poskupeti. Goran Đaković je za RTS rekao da je ostao još samo poneki hektar u brdsko-planinskim područjima u Srbije da se požnje. Smatra da su prinosi od žita dobri, te da je prinos 5,2 tone po hektaru.

Pšenica rodila u okolini Jakova u Sremu Foto: Danijela Nišavić


„Očekivani prinos je bio oko pet tona. Pojedini analitičari su predviđali da će da bude značajno manji i omanuli“, objašnjava Đaković.


Govoreći o izvozu pšenice, kaže da je u maju prošle godine iznosio 61.000 tone, a u 2022. godine 158.000 tone. Izvoz pšenice u junu prošle godine bio je 36.000 tone, dok je u istom periodu ove godine 89.000 tone.

„Zabrana izvoza i kvote nisu uticali na našu trgovinu sa svetom“, kaže Đaković.

Koliko će ratari zaraditi


Goran Đaković je rekao i da će ova godina biti isplativa ratarima.
„Imali smo odličnu setvu pšenice, 630.000 hektara. Zanimljivo je da je porasla proizvodnja suncokreta. Ako hoćete da imamo jeftinog i dobrog ulja, ovo je ono što nam treba“, objašnjava Đaković.
Ističe da će i ulja, šećera, brašna i mesa biti u dovoljnim količinama, te da će biti mnogo jeftiniji nego u zapadnoj Evropi.
Kaže da je trenutna cena pšenica 35 dinara bez PDV-a.
„To je berzanska roba. Ako neko sada ima pšenicu i želi bolju cenu, po meni je potrebno da je sačuva. Ukoliko želi neki novac da zaradi sada neka proda deo. Ima mogućnost i da proda državi, koja plaća 40 dinara – navodi Đaković.

Da li će hleb poskupeti?

Smatra i da hleb za sada neće poskupeti, kao i da neće drastično da se menja.
– Može za par dinara da ode gore, ukoliko gore bude otišla i cena pšenice. Treba imati u vidu da je krenula pšenica iz Ukrajine da se izvozi, što je uticalo na smanjenje cene na svetskim berzama – objašnjava agroanalitičar.
Đaković kaže i da će izvoz voća premašiti 1 mlrd EUR za ovu godinu, te da je berba između 60% i 70% završena, što znači da je oko 70.000 tona ubrano.

Teme