Agro Svet

Žetva u Francuskoj napreduje brzo, na Čikaškoj berzi rast cene kukuruza i soje

Foto: Delta Agrar

Ekonomska situacija je važan faktor za sva robna tržišta, i energetsko i poljoprivredno. Evro je izjednačen sa dolarom, što podstiče izvozne aktivnosti u EU. Zbog rizika nedostatka vode u ključnim fazama razvoja, cene kukuruza i soje u Čikagu su imale podršku. Rejting useva kukuruza ostaje nepromenjen 64% dobro do odlično. Krajem nedelje cene su oštro pale zbog USDA izveštaja.

Uslovi za jaru pšenicu se poboljšavaju, sa 70% useva procenjenih dobro do odlično, što je 4 poena više nego prošle nedelje. Povećanje potencijalnog roda u SAD za oko 1,41 miliona tona, uticalo je na pad cene pšenice u Čikagu.
Stanje useva soje se pogoršalo na 62% dobro do odlično, sa prošlonedeljnih 63%. Nedeljni izvozni podaci podstakli su rast cene soje, sa otkazivanjima prodaja naročito a Kinu.
Cene na Euronekstu rasle su usled geopolitičke situacije i vremenskih prilika. Žetva u Francuskoj napreduje vrlo brzo, uz neka iznenađenja, u zavisnosti od tipa zemljišta i sorte. Do 4. jula je u Francuskoj poženjeveno 14% meke pšenice, ali će se verovatno povećati zbog povoljnih vremenskih prilika.

Teme