Info

Eliksir grupa planira da gradi fabriku u Egiptu

Foto: Vlada Todorović

Domaća kompanija Eliksir grupa dogovorila je saradnju sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata Misr Phosphate Company (MPCO), koja podrazumeva zajedničke aktivnosti počev od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu. To je potvrđeno potpisivanjem Memoranduma o saradnji dve kompanije u Eliksir grupi, u Novom Sadu.

„Na sastanku sa egipatskim partnerima dogovorili smo više džoint venčera (joint venture). Naši instituti radiće obogaćivanje i prečišćavanje fosforne stene, jer imaju bogato iskustvo u tome, kako bi se podigao kvalitet egipatskog fosfata“, rekao je Stanko Popović, vlasnik Eliksir grupe.

Foto: Vlada Popović

Radićemo i studiju izvodljivosti za izgradnju zajedničke fabrike fosforne kiseline u Egiptu po Eliksirovoj tehnologiji. To bi bio džoint venčer u Egiptu, dodao je Popović.

Čvršće povezivanje Eliksira sa egipatskom nacionalnom rudarskom kompanijom, po njegovim rečima, dugoročno bi obezbedilo stabilno snabdevanje našeg tržišta i poljoprivrednika.

„Mi smo našim egipatskim prijateljima predstavili naš know-how, oni su zadovoljni dokle je Eliksir stigao u znanju i tehnologijima i žele to znanje da primene kod njih, jer naša kompanija izvozi svoje proizvode u 85 zemalja sveta i ima fabrike fosforne kiseline“, ističe Popović.

Zahvalio je Privrednoj komori Srbije i predsedniku Marku Čadežu uz čiju su podršku, kako je naglasio, uspeli da se povežu sa Misr, koja ima pravo na eksploataciju 70 odsto ukupnih rezervi nalaziša rude fosfata u Egiptu.

 „Posao koji je kompanija Eliksir dogovorila  sa egipatskim partnerom, i to  samo četiri meseca posle prve posete Egiptu u organizaciji Privredne komore  Srbije, najbolji je dokaz da  ogromni potencijali  saradnje privreda Srbije i Egipta, osim u oblasti povećanja trgovinske razmene,  postoje i u sferi investicija i zajedničkih ulaganja, kako ovde tako i na egipatskom tržištu. Ujedno to je potvrda da Srbija ima kompanije, kao što je Eliksir,  sposobne ne samo da  investiraju van  granica svoje zemlje, već i da kroz zajedničke projekte svoje znanje i najsavremenije tehnologije prenesu partnerima u inostranstvu. Osim u uspostavljanju kontakata i umrežavanju naših poslovnih zajednica, na podršku Privredne komore Srbije, srpske i egipatske firme moći će da računaju u svim fazama realizacije dogovorenih projekata“ , izjavio je Marko Čadež, predsednik Komore uz čestitke Eliksiru na postignutom  dogovoru o saradnji sa vodećom egipatskom kompanijom u oblasti eksploatacije i istraživanja rude fosfata.

Teme