Agro Svet

ČIKAŠKA BERZA Pad cene kukuruza i soje PARISKA BERZA Rast cene kukuruza

Foto: Pixabay

Prolećni usevi kao što su kukuruz i soja, ostaju vrlo osetljivi na suvo i toplo vreme u mnogim proizvodnim područjima. Ovakva situacija podržava cene. Međutim, krajem nedelje, cena kukuruza beleži pad, usled poboljšanja vremenskih uslova. Očekuju se kiša i pad temperature.


Cene pšenice u Čikagu su na sličnom nivou sa kraja februara, odnosno pre početka konflikta između Rusije i Ukrajine. Egipatske kupovine izvan Evrope i Crnog mora, podržavaju cene američke pšenice.
Vremenski uslovi su ključni element koji treba pratiti, naročito za soju i kukuruz. Prema podacima USDA, 61% soje ocenjeno je dobro do odlično. Krajem nedelje, cena soje je beležila pad u Čikagu dostigavši najniži nivo u poslednjih šest meseci.


Sadašnji uslovi omogućuju ubrzanje žetve u Evropi. U Francuskoj poslednji podaci FranceAgriMer-a pokazuju da je početkom prošle nedelje žetva dostigla 50%. Nema dileme da je od onda dostignut značajan napredak.
U Francuskoj tople vremenske prilike izazivaju zabrinutost za useve, uključujući kukuruz. Cene kukuruza su rasle i za stari i za novi rod. Učesnici su i dalje oprezni oko izvoznih aktivnosti iz Ukrajine.

Teme