Voćarstvo i vinogradarstvo

„Plavo zlato“ BOROVNICA Na Kopaoniku od 29. do 31. jula Dani borovnice, u Plavu uveliko traju

Foto: Danijela Nišavić

Juli je mesec borovnice. Razmile se berači, vredne ruke beru plave bobice, za dan i preko deset kilograma. A dve manifestacije se istovremeno održavaju u Srbiji i Crnoj Gori. Uveliko u Plavu traju Dani borovnice, dok će na Kopaoniku biti održane od 29. do 31. jula.

Zelene se pašnjaci na Bjelasici, a na livadama, skriveni gustom travom mali žbunjići borovnice. U ovo vreme, kad su dugi julski dani, topli preko dana, noću hladni, razmile se berači. Kako i ne bi, dodatna zarada dobro dođe, a kilogram borovnice mogu da naplate i sedam evra. Prošle godine je koštala pet evra. Ovaj kraj na severu Crne Gore, plodno je tle za divlju borovnicu.

Ove godine u Plavu tradicionalno se održavaju Dani borovnice od 19. do 31. jula, koja pored promocije i očuvanja vrednosti prirodnih lepota. Dani borovnice se održavaju već dve decenije i pravi su promoter Plava, Prokletija i severa Crne Gore.

Borovnica ubrana na Bjelasici

Kopaonik će od 29. do 31. jula 2022. godine biti domaćin već tradicionalne manifestacije “Dani borovnice”, objavio je www.infokop.net. Tokom “Dana borovnica” biće izloženi domaći proizvodi od borovnice, a posetioci će moći da učestvuju u brojnim aktivnostima. Samonikla borovnica se prostire na 300 hektara na Kopaoniku, a bere se krajem jula i početkom avgusta. Organizatori manifestacije su: Turističko sportska organizacija Raška, Opština Raška, Turistička organizacija opštine Brus, Nacionalni park Kopaonik i MK Mountain Resort.

Tokom ovog julskog vikenda posetioci na Kopaoniku imaće priliku da probaju čuvenu kopaoničku borovnicu i ručno izrađene proizvode od borovnice. Tokom manifestacije, tradicionalno će se održati i takmičenje u berbi borovnica, ocenjivanje proizvoda iz domaće radinosti, kao i pešačka tura i panoramska vožnja žičarom za sve ljubitelje prirode. Idealna planinska klima, promotivne cene letnjih aranžmana i bogat kulturno-umetnički program tokom trajanja manifestacije, biće odličan povod da veliki broj gostiju ovaj tropski vikend zamene za odmor i uživanje u prirodi.

Teme