Zdravlje

STUPIO NA SNAGU PRAVILNIK Pomerena granica za žene sa 43 na 45 godina za odlazak na vantelesnu oplodnju

Foto: Pixabay.com

Pravilnik koji omogućava pomeranje starosne granice za vantelesnu oplodnju za ženskog partnera sa dosadašnjih 43 na 45 godina je stupio na snagu, tako da svi parovi koji ispunjavaju uslove mogu da se prijave i da izađu na komisijski pregled za vantelesnu oplodnju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

Ono što je važno naglasiti je, da će šansu da se ostvare kao roditelji vantelesnom oplodnjom o trošku države imati i oni parovi kod kojih je žena navršila 45 godina u momentima čekanja na pomeranje starosne granice u periodu od donošenja Pravilnika na sednici RFZO-a, 27. maja 2022. godine do današnjeg dana. Dakle, svi parovi kod kojih je žena napunila 45 godina u iščekivanju novog Uputstva, kao i mesec dana nakon toga, (od 27. maja do 20. avgusta), moći će da po prioritetu zakažu komisiju za proceduru vantelesne oplodnje do 31. oktobra! To znači da svi oni moraju obaviti komisiju i dobiti potvrdu o ispunjenosti uslova do 31. oktobra.

Kao i uvek do sada, Udruženje Šansa za roditeljstvo pozdravlja svaku promenu na bolje i proširenje uslova za vantelesnu oplodnju. Svaka promena koja može doneti makar jednu bebu, vest je koju sa radošću prihvatamo. Posebno nam je drago što su obuhvaćene i žene kojima je pomeranje starosne granice ulilo nadu da će dobiti još jednu priliku da se ostvare kao roditelji, ali su čekajući na primenu pravilnika napunile 45 godina„, izjavila je Marijana Arizanović iz Udruženja Šansa za roditeljstvo

Svi parovi kojima je potrebna pomoć i podrška na putu ka potomstvu mogu kontaktirati Udruženje Šansa za roditeljstvo i Centar za vantelesnu oplodnju, kako bi dobili prave smernice i informacije.

Teme