Naša priča

INTERVJU Gojko Zagorac, predsednik asocijacije Serbia Does Apples „Izvoz srpske jabuke u 46 zemalja, izazov tržišta Kine i Afrike“

Gojko Zagorac

“Prognosfruit konferencija 2022 će se održati u Beogradu od 3. do 5. avgusta, u organizaciji WAPA (World apple and pear association) – svetske asocijacije za jabuku i krušku i naše Asocijacije “Serbia Does Apples”. Ova konferencija je trebalo da se održi u našoj zemlji 2020. godine, ali se zbog pandemije virusa Covid 19 održala online i 2020. i 2021. godine. Nama je pripala velika čast da budemo su-organizatori ovako velikog događaja koji se po prvi put održava u našoj zemlji. Održavanje ove konferencije kod nas, je dokaz da je Srbija uspela da se dobro pozicionira na svetskoj mapi proizvođača jabuke i kruške”.

Ovim rečima Gojko Zagorac, predsednik asocijacije Serbia Does Apples, najavio je održavanje godišnje konferencija Prognosfruit 2022, koja ima dugu tradiciju i na kojoj se objavljuje prognoza roda za jabuke i kruške za predstojeću sezonu. Organizatori 47. izdanja ove konferencije su Svetska asocijacija proizvođača jabuka i krušaka (The World Apple and Pear Association – WAPA) i domaća Asocijacija Serbia Does Apples, uz podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu.

Kakva je zainteresovanost za učešće na konferenciji? Da li već sada znate iz kojih zemalja dolaze delegati?

“Na konferenciji očekujemo preko 200 delegata iz velikog broja zemalja Evrope i sveta. Delegati iz Italije, Francuske, Poljske, Belgije, Holandije, Velike Britanije, Amerike će zajedno sa gostima iz Srbije i regiona učestvovati na ovoj konferenciji.”

O kojim još temama će osim prognoze roda biti još reči?

“Na konferenciji će se obratiti veliki broj poznatih stručnjaka iz sveta jabuke i kruške, kao što su Dominik Wozniak, predsednik WAPA, Phillippe Binar, Luc Vanoirbeek, Helwig Schwartau i drugi. Osim prognoze roda za jabuku i krušku, biće obrađene teme kao što su: organska proizvodnja jabuke/kruške, industrija prerade jabuka, tržište Cider-a, internacionalni aspekti kada su u pitanju tržišta Kine i Amerike itd. U poslepodnevnom delu programa, učesnicima će se obratiti Julka Toskić, ispred naše asocijacije, kao i Andry Yarmak ispred FAO-a, Lurie Fala iz Moldavije, Sebnere Batum iz Turske i mnogi drugi”.

Kakva je pozicija naše zemlje u Evropi ili svetu kada je proizvodnja jabuka i krušaka u pitanju, da li smo mi plodno tlo za tu vrstu proizvodnje?

“Srbija sa svojom godišnjom proizvodnjom od 550.000 tona jabuke i kruške predstavlja ozbiljnog “igrača” na svetskom tržištu ove dve voćne vrste. Posle usvajanja italijanske know how tehnologije u proizvodnji, kao i izgradnje modernih ULO hladnjača i izučavanja potreba kupaca na velikom broju tržišta, Srbija sada može da parira jednoj Italiji ili Francuskoj kada je ponuda kvalitetnog proizvoda u pitanju. Kvalitet proizvoda, kontinuitet u isporukama, konkurentna cena je ono što krasi sprske proizvođače i izvoznike jabuke i kruške.”

Vi ste predsednik udruženja Serbia Does Apples, koju čini 11 domaćih kompanija koje proizvode jabuke i kruške, kada je osnovano udruženje i sa kojim ciljem?

“Jeste, 11 kompanija trenutno čini asocijaciju Serbia Does Apples. Ono što treba da isteknem je da tih 11 kompanija čini i 20% ukupne proizvodnje jabuke u Srbiji, što je pokazatelj da smo krenuli pravim putem, a to je put udruživanja. Asocijacija je osnovana krajem 2018. godine sa ciljem da putem marketinga i promocije svojim članicama pomogne oko plasiranja robe na nova tržišta i pronalaženja novih kupaca za jabuku. U to vreme, preko 95% srpske jabuke je izvoženo na jedno trzište, tržište Ruske federacije. Asocijacija je od svog nastanka dosta radila na otvaranju tržišta Velike Britanije, Rumunije, tržišta Bliskog Istoka, Indije i dr.”

Na koja tržišta se još izvoze jabuke iz Srbije?

“U prošloj sezoni, srpska jabuka je izvezena u više od 46 zemalja sveta. U poslednje 3 godine, imamo veliki rast na tržištu Bliskog Istoka – najviše u Saudijskoj Arabiji i UAE, rast na tržištu UK, Indije, tržištima dalekog istoka itd”.

Sa kojim izazovima u svom poslovanju se srećete? Šta je to što ste videli u svetu, što bi moglo da bude primenjeno kod nas, koje bi možda regulative poboljšale poslovanje naših kompanija? Kakva je pozicija domaćih kompanija u odnosu na kompanije u inostranstvu?

“Pošto je u potpunosti savladana proizvodnja jabuka, kao i mogućnost lagerovanja jabuke tokom cele godine, najveći izazov je izlazak na nova tržišta i prilagođavanje potrebama tamošnjih kupaca kada je u pitanju sortiment i pakovanje. Ono što je prioritet na novim tržištima za jabuku je direkta saradnja sa maloprodajnim lancima. Takođe, u narednom periodu treba da radimo zajedno sa državnim organima na otvaranju novih tržišta za jabuku (usaglašavanje fito-sanitarnih sertifikata i izvoznih procedura), kao što su tržište Kine i pojedina tržišta na afričkom kontinentu.“

Liste kompanija, članica Serbia Does Apples:

1.       Al Dahra Rudnap DOO

2.       Apple World

3.       Atos Fructum

4.       Biogroup

5.       Frueko

6.       Pan Harvest

7.       Naša jabuka

8.       PIK Južni Banat

9.       Verda Vivo DOO

10.   Vija Product

11.   Ćirić Agro MĐŽ

Teme