Selo&Planina&Grad

KAMPOVI ZA MLADE Kolubarskog okruga, Zaječarskog, Borskog, Pčinjskog, Jablaničkog, Braničevskog i Podunavskog okruga CILJ razviti ideje za kvalitetniji život, a evo kako da se prijavite

Trideset mladih iz Kolubarskog okruga okupiće se od 8. do 12. avgusta u kampu na Divčibarama, gde će u saradnji sa civilnim sektorom razvijati ideje za kvalitetniji život u svojoj zajednici.  To je prvi od pet kampova u okviru projekta Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji, koji u okviru Nemačke razvojne saradnje sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije.

Omladinci iz Kolubarskog okruga pokazali su veliko interesovanje da uče o aktivizmu, a organizatori su za polaznike kampa odabrali one koji su prijavama pokazali najveći entuzijazam da zajedno sa vršnjacima osmišljavaju ideje koje mogu da doprinesu boljitku zajednice. Ista prilika biće pružena mladima u još četiri kampa koji će se održati tokom avgusta i septembra pod sloganom Na mladima selo ostaje.

Od 15. do 19. avgusta u Knjaževcu će se okupiti se mladi iz Zaječarskog i Borskog okruga, a  od 22.do 26. avgusta takođe u Knjaževcu mladi iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga. Svi koji žele da svoju zajednicu učine boljim i kvalitetnijim mestom za život i zainteresovani su da se uključe u rad svoje zajednice ili su već uključeni, mogu se prijaviti slanjem mejla na adresu youth-rs@giz.de.

Za mlade iz Zaječarskog i Borskog okruga rok za prijave traje do 3. avgusta, a za njihove vršnjake iz Pčinjskog i Jablaničkog okruga do 10. avgusta.

Kampovi su sjajna prilika za polaznike da se povežu s vršnjacima iz svog regiona i da zajedno na treninzima i radionicama nauče šta su timski i omladinski rad, veštine komunikacije, javni nastup i liderstvo. Namenjeni su mladima od 18 do 30 godina, kao i ženama, povratnicima iz inostranstva i pripadnicima nacionalnih manjina do 40 godina starosti – kategorijama koje imaju veliki potencijal da aktivno menjaju okruženje, ali im često nedostaje pravi podsticaj.

Učenje uz druženje nastavlja se i u septembru. Na Srebrnom jezeru od 5. do 9. septembra okupiće se omladinci iz Braničevskog i Podunavskog okruga, dok se poslednji, peti kamp održava u Sremskim Karlovcima od 12. do 16. septembra i namenjen je mladima iz Zapadnobačkog okruga. Svim učesnicima biće pokriveni troškovi smeštaja, prevoza i hrane.

Letnji kampovi pod nazivom Young Čejndžeri posvećeni su mladima u ruralnim sredinama i omladinskom aktivizmu. Deo suprojekta Perspektive za mlade u ruralnim sredinama u Srbiji, koji ima za cilj unapređenje ekonomskih, socijalnih i kulturnih mogućnosti mladih iz ruralnih sredina.

Više informacija o kampovima i projektu možete dobiti putem imejl adrese youth-rs@giz.de.

Teme