Povrtarstvo

PARADAJZ FEST Lebane prve u Srbiji po proizvodnji paradajza

Paradajz fest Lebane Foto: Privredna komora Srbije

Pod pokroviteljstvom opštine Lebane i Turističke organizacije opštine Lebane, a uz podršku PKS – RPK Leskovac, održan je drugi po redu „Paradajz fest“ pod sloganom „Vidi, probaj, kupi, edukuj se“. Cilj festivala jeste promocija poljoprivrednih i turističkih potencijala opštine Lebane.

Opština Lebane je prva opština u Srbiji po proizvodnji paradajza sa proizvedenih preko 4 miliona korena, a u okviru festivala organizovana su stručna predavanja o trendovima i izazovima u oplemenjivanju i proizvodnji paradajza i uticaju mikroelemenata na prinos i kvalitet paradajza.

Festival je okupio više od 60 izlagača, a po prvi put je bila izložena i poljoprivredna mehanizacija. Održana su takmičenja u kategorijama za najveći paradajz, najbolje skuvano jelo od paradajza i za najlepše dekorisanu tezgu.


Na štandovima PKS – RPK Leskovac svoje proizvode prezentovali su:


– „Udruženje Leskovački ajvar“
– „Bellchini“ PR Milan Petković Vlasotince
– PR „Tatin dukat“ Gordana Petrović Leskovac
– „Organic – Ukus prirode doo Lipovica“
– „Nelvas maks PTR Leskovac“ Deda Vasina Rakija
– Vinarija „Podrum Stari dani“ doo Leskovac
– „Pobeda doo Predejane“ Motel Predejane sa žigom Čuvarkuće

Promovisani su sledeći proizvodi: Leskovački domaći ajvar, zaštićen oznakom geografsog porekla, ime porekla, proizvodi zaštićeni žigom Čuvarkuća, jaka alkoholna pića, vina, džemovi i prirodni domaći sokovi.


Regionalna privedna komora Leskovac drugu godinu za redom u saradnji sa lokalnom samoupravom opštine Lebane, aktivno učestvuje u organizaciji na ovako prestižnoj manifestaciji.

Mnogobrojni posetioci imali su prilike da uživaju u bogatom kulturno umetničkom i muzičkom programu.

Teme