Agro Svet

Jačanje cene pšenice na Čikaškoj berzi, isto i na Pariskoj berzi

Foto: Danijela Nišavić

Sporazum o otvaranju izvoza žitarica iz ukrajinskih luka doveo je do oštrog pada nasvetskom tržištu. Cene su imale silazni trend i u Čikagu i u Parizu na početku nedelje. Usev kukuruza u SAD-u ocenjen je 61% dobro do odlično, što je smanjenje u odnosu na
prethodnu nedelju. Kako je nedelja odmicala, cene kukuruza u Čikagu beležile su rast usled mogućnosti ponovnog pogoršanja stanja useva. Suve i tople vremenske prilike koje se očekuju od sledeće nedelje, zabrinjavaju učesnike na ovom tržištu.


Tokom nedelje, cene pšenice su jačale u Čikagu. U Severnoj Dakoti, izveštaj o usevima pokazuje očekivani prinos pšenice značajno iznad prošlogodišnjeg i takođe iznad petogodišnjeg proseka.


Kao i kod kukuruza, pad rejtinga useva zabeležen je i kod soje, koja je ocenjena 59% dobro do odlično. Krajem nedelje, cene soje su beležile rast povlačeći sa sobom ceo kompleks soje. U Čikagu se sojom trguje na najvišem nivou od prošle nedelje i za stari i za novi rod.
Istovremeno, cene sojine sačme takođe rastu.

Početkom nedelje, cene žitarica su imale uzlazni cenovni trend na Evronekstu. Tople vremenske prilike u Evropi podstakle su Evropski servis za monitoring da snizi potencijal prolećnih useva u Evropi. Prognoza za kukuruz je snižena u odnosu na prošli mesec na 7,25 t/ha, što je skoro 8%. Sadašnji topli i suvi uslovi vode ka rastu cena. Ugovor za novembar dostigao je novi maksimum ovog meseca. Agritel je snizio svoju procenu proizvodnje meke pšenice u Francuskoj na 33,44 miliona tona, što je u odnosu na prošlu godinu manje za 5,6%.

Najvažniji rast zabeležen je kod uljane repice. Cene se oporavljaju nakon nedavnog pada.

Teme