Naša priča

Tijana Tomašević, vlasnica brenda „SRBUŠKA“ i prodavnice „RIZNICA“ „Losionska pločica – čvrsti losion za telo, od maslaca i pčelinjeg voska – čista priroda sa ZLATIBORA za negu dece i odraslih“

Tijana Tomašević, brend "Srbuška"

Autor: Danijela Nišavić

„Srbuška kao san postoji, čini mi se od kada znam za sebe, kao plan od kako sam se u Londonu i Parizu prvi put susrela sa organskom proizvodnjom. Živa i opipljiva postala je krajem 2019. godine, kada sam zažmurila, skupila hrabrost da joj udahnem život i uskočim u preduzetničke vode. Ime je dobila spontano, jer sam znala da će bakica biti logotip, zbog moje prabake sa kojom sam prvi melem napravila kada sam bila sasvim mala…“


Ovim rečima počinje svoju priču Tijana Tomašević (34) za Plodnu zemlju. Po obrazovanju je kako kaže klasična filološinja, a po ljubavi aromaterapeutkinja, kreatorka brenda Srbuška, čista ljubav i vlasnica „Riznice“ prvog Concept store prostora organske, ručno rađene kozmetike iz Srbije koja se nalazi na Zlatiboru. Na toj planini živi sa suprugom i kćerkom. Tamo ima i svoju čarobnu radionicu u kojoj stvara, mašta i kreira.

„Čitava proizvodnja je smeštena u radionici na Zlatiboru, u našoj seoskoj kući koja je adaptirana i prilagođena po najstrožim standardima. U iščekivanju smo Ecocert ekipe da privedemo i samu sertifikaciju kraju. Moram priznati da mi je bila potrebna večnost da ih konačno dovedem“.

Riznica i proizvođači

Na njenoj planinini i to u samom centru je smešetena i prodavnica. Kako joj i ime simbolizuje, u njoj su pored Srbuška čista ljubav proizvoda na policama mogu naći još i: Oleum, Ivy natural care, Herba lab, Hygge, Aromakozmetika Klementina, Nature’s boutique, Bloom care cosmetics, Lavina, Čarna botanical, Soko skin care, Mon cacao, Meli, Plemenita ulja, Jastuče Meri, Skroz relax jastučić i Peekaboo design. Prodavnica je prijatna, sva u cveću. Svetla i mirisna.

„Ideja da osnujem Riznicu i time ujedinim sve nas male, a tako velike se nametnula sama od sebe, jer je nit koja nas povezuje upravo u tom nesebičnom davanju sebe u sve što radimo i deljenje naše strasti i ljubavi prema prirodi i svemu što je dobro, sa drugima. Čvrsto verujem da bi bilo ko drugi da je u mogućnosti postupio apsolutno isto. Riznica je zamišljena kao jedan Concept store sasvim čistog srca, gde se od svakog proizvođača mogu pronaći proizvodi njima svojstveni i čitav projekat osmišljen je tako da ne budemo konkurencija jedni drugima, gde niko ne profitira više od ostalih i gde svi imamo jednaku šansu da dođemo do srca potrošača.Tako da sa ponosom mogu reći da se na policama riznice ne mogu naći dva ista proizvoda od različitih proizvođača već samo najbolje od najboljih. Birala sam ih isključivo po srcu i po kvalitetu, kao što činim sa svime što radim u životu“.

Berba bilja na poljima Zlatibora, Rožanstva i Sirogojna

Tijana izrađuje proizvode za negu od Gline, Ulja, Hidrolate, Sapune, Meleme i naravno kraljicu – Losionsku pločicu. Svaki od ovih proizvoda je specifičan i zahteva posebne sirovine. Neke uvozi, neke proizvodi i sama.

„Berba bilja je na poljima Zlatibora, Rožanstva i Sirogojna. Ruža je iz dvorišta moje svekrve, vosak od komšija i prijatelja pčelara. Uglavnom se trudim da podržim lokalne proizvođače i distributere, ali ukoliko se ne zadovolje kriterijumi kvaliteta, ne prezam od uvoza sirovina direktno iz zemlje iz koje potiču, pritom vodeći računa da je u pitanju sertifikovana organska proizvodnja, tako da pojedine sirovine stižu čak iz Maroka, Čilea i Meksika. I glinu za sada uvozim, ali sam načula da se sprema i proizvodnja kod nas!“

Sapuni

U početku Tijana je pravila skoro 20 vrsti sapuna. Sada je trenutno zbog proširenja obima posla fokusirana samo na šest – Pure od Nane, Kamilice i Lavande i luksuznu seriju sa uljima Smilja, Kanange i Tamjana. Ono što se posebno izdvaja je Losionska pločica – čvrsti losion za telo, napravljen od maslaca i pčelinjeg voska. Bez konzervansa, bez dodatih aroma i boja. Sa 100% aktivnih sastojaka.

Losionska pločica

„Parče čiste ljubavi, napravljen toliko neinvazivno da vremenom maslaci povrate svoju prvobitnu granulastu strukturu. Neizostavni je deo letovanja i zimovanja mnogih. Posebno namenjen deci. Pčelinji vosak ostavlja tanak, ali propusan film na koži, pa koža diše dok je maslaci hrane, a vosak štito sam proces nege i regeneracije. Takođe mislim da je važno da napomenem da postoji i veganska verzija losionske pločice gde pčelinji vosak menjam biljnim“.

Razlika između rafinisanim i nerafinisanim (hladno ceđenim) uljima

Za ulje Šipurka (divlje ruže), kako kaže Tijana, je posle pločice njen najveći uspeh. Za korisnke ulja važno je da znaju da je potrebno praviti razliku među rafinisanim i nerafinisanim (hladno ceđenim) uljima.

„Rafinisana ulja se dobijaju agresivnom obradom koja podrazumeva visoke temperature pri ceđenju, a tokom tog procesa se nažalost izgubi najveći deo blagotvornosti i lekovitosti biljke, stoga bi ih bilo dobro u širokom luku zaobići. Ulje Argana je jedno od najskupljih, ali najdelotvornijih ulja na planeti. Njegova regenerativna svojstva su nadaleko poznata i drago mi je da je preko mene ovo ulje uspelo da zaživi u redovnoj rutini nege skoro stotinu korisnica i korisnika. Ulje Jojobe je po svom molekularnom sastavu najsličnije našem sebumu, pa fantastično reguliše lučenje istog dodajući gde fali, pritom oduzimajući gde ima viška, pa je prvi i pravi izbor za one sa masnom kožom lica. Ulje Jojobe je i dečije ulje! Uz mecerat nevena (koji delim sasvim besplatno) najbolji je izbor za negu kože beba!

Znanje od prabake

Da maceriram smilje naučila je od prabake, s tim što je ona pri maceriranju kao bazu koristila maslinovo ulje, dok se Tijana ipak odlučila da to bude organsko ulje slatkog badema. Namenjeno je zrelijoj koži. Najbolji rezultat daje koristeći se uz hidrolat ove biljke.

„Ono što ovo ulje čini posebnim je svakako činjenica da mi se žene ujutru javljaju „preporođene““.

Glina

Gline Srbuške jesu osobene i svaka je priča za sebe. Tijana se odlučila za pet: Kaolin, kao najblaža pogodna je za one sa izrazito osetljivom kožom, ali i za decu koja tek ulaze u pubertet, a imaju problema sa prvim bubuljicama. Roze, takođe blaga, je za osetljivu kožu sa rozaceom. Crvena je čarobni kraljičin prah i namenjena je zreloj koži. Žuta je za normalnu do mešovite, a Zelena je za ekstremno masnu i aknoznu kožu.

Hidrolati

Hidrolati se koriste i sa svim drugim Srbuška proizvodima. Cvetne vodice. Osvežavaju, leče, regenerišu…

„Ako bih morala da ih razvrstam rekla bih ukratko ovako: Ruža je za osetljivu kožu i kožu sklonu ekcemu i (ili) rozacei, Nana je najsvežija i idealna za oporavak kože nakon izlaganja suncu, Smilje je za regeneraciju (najbolji učinak daje kombinujući se sa maceratom Smilja, koji takođe pravim), Kamilica se sjajno pokazala za masnu kožu uz ulje jojobe i zelenu glinu, dok je Lavanda u ovim letnjim mesecima apsolutno najprodavanija, jer je ne vole komarci!

Kvalitet uvek pronađe svoj put do potrošača, a kada su trud, znanje, rad i kvalitet objedinjeni, uspeh nikada ne izostane, ističe naša sagovornica. Ono što većina potrošača neprepoznaje je količina vremena koju sama ručna izrada podrazumeva, pa je nestrpljenje često veliki neprijatelj. Osim prodaje u Riznici, proizvodi Srbuške do kupaca stižu i preko Instagrama @srbuška. Pitamo, da li ima neke razlike u preferencijama potrošača.

„Što se tiče prodaje, nema neke velike razlike, jer se na moje veliko zadovoljstvo ispostavilo da veoma dobro uspevam da pretočim svoju energiju u reči i izgradim odnos sa korisnicima. Verovali ili ne, nema razlike ni u kupcima, možda jedino da se desi da u Riznicu dođu ljudi koji nemaju instagram i to što preko instagrama ne možemo popiti čaj, koji u radnji često služim.“


O preduzetništvu

Korisnice Srbuška proizvoda kažu da se oseti dobra energija prirode i ljubav u stvaranju koja je utkana u proizvode. Utisak je da je to obostrano.

„Retko me šta na svetu toliko usrećuje kao činjenica da prepoznajemo jedni druge i da nam se srca i energije poklapaju! Ljubav je najjača sila i najveća supermoć! I to je suština svega. Da prenesemo ljubav, da umemo da je prepoznamo, prihvatimo i širimo dalje“.

Pitamo Tijanu šta je vodi kroz preduzetništvo, koliko je velika odgovornost imati slobodu stvaranja, slobodu rizika, slobodu odlučivanja…

„Ljubav i sloboda življenja. Odgovornost je ogromna, jer sam odgovorna za postavljanje temelja života svoje kćerke. Dugo sam se borila sa osećajem da nisam dovoljno dobra majka, zato što stremim razvijanju sopstvene vizije i ostvarenju svojih snova, sve dok nisam shvatila da deca ne uče slušajući već posmatrajući svoje roditelje. Kako ću je naučiti da snovima treba stremiti i da ih je moguće ostvariti, ako ja ne stremim da ostvarim svoje? A ako se pitanje odnosilo na poslovnu odgovornost, rekla bih da u tom smislu nije velika, jer nema lepšeg osećaja nego znati da svoj put, svoju sudbinu i stazu kreiraš samo i jedino ti“, zaključuje za Plodnu zemlju Tijana Tomašević.

NAPOMENA: PRENOŠENJE TEKSTA SA PORTALA PLODNA ZEMLJA MOGUĆE JE ISKLJUČIVO UZ NAVOĐENJE IZVORA (PORTAL PLODNA ZEMLJA) I LINKOVANJE TEKSTA (www.plodnazemlja.com)

Teme