Agro Svet

Na Čikaškoj berzi cena pšenice na najnižem nivou ovog meseca, prognoza rekord roda soje

Soja
Foto: Danijela Nišavić

Prognoza prinosa kukuruza u SAD je snižena. Očekivanje manje američke proizvodnje i smanjenje zaliha su potvrđeni, te je rejting useva samo 57% dobro do odlično.


Cena pšenice u Čikagu je blizu najnižih nivoa ovog meseca. Očekuje se da će povećanje izvoznih količina iz Crnog mora da utiče dalje na cene. Fjučersi za soju u Čikagu su se značajno menjali nakon što je USDA najavila rekordan domaći rod soje i pad evropskog roda kukuruza, usled suše. Američki rod soje se prognozira na 4,531 milijardi bušela, što je rekord.
Američki trgovci pažljivo prate obnovu izvoznih aktivnosti iz Crnog mora, naročito iz Rusije. Zabeležene su nove isporuke iz Ukrajine, uključujući i prve količine humanitarne pomoći u mekoj pšenice za Afriku.


Cene i žitarica i uljarica na Euronekstu beležile su pad tokom čitave nedelje. Mogućnost ubrzavanja izvoza iz Crnog mora uticala je na cene, naročito na pad cene pšenice.
Da bi se zadovoljila međunarodna tražnja u bližoj budućnosti, izvozne aktivnosti iz EU su i dalje snažne i takve su od početka sezone. Novi podaci Evropske komisije prelaze 3,5 miliona tona pšenice, što će se korigovati naviše.
Potvrđen je i snažan tempo uvoza kukuruza sa količinama koje prelaze 3,5 miliona tona.

Teme