Točkovi&Pruga&Nebo

Ugrožen izvoz milion tona srpskih poljoprivrednih proizvoda Dunavom – Ministarstvo traži izvođača za hitno bagerovanje na kritičnim sektorima u Bugarskoj

Foto: Danijela Nišavić

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture objavilo je pregovarački postupak bez javnog poziva za izvođenje radova na tehničkom održavanju plovnog puta Dunava u zoni odgovornosti Republike Bugarske, prenosi eKapija.

Podsetimo, Vlada Bugarske prihvatila je pomoć koju je Srbija ponudila u vidu mehanizacije koja će već sledeće nedelje izvršiti interventne bagerske radove na Dunavu, nakon što je u julu došlo do potpune obustave plovidbe na Dunavu u sektoru „Belene“ u Bugarskoj, a potom su se u avgustu problemi pojavili na još nekoliko sektora Dunava iz delokruga bugarske nadležnosti.

– Ovaj problem otežao je situaciju u pogledu obezbeđivanja energetske stabilnosti Srbije za predstojeću zimu, imajući u vidu da je za potrebe rada termoelektrana izvršena nabavka značajna količina uglja iz zemalja u okruženju, pri čemu se najveće količine uglja dopremaju vodnim putem, odnosno rekama Dunav i Sava iz Bugarske i Rumunije – stoji u tenderskoj dokumentaciji.

Pored uvoza uglja, dodaje se, obustava plovidbe na Dunavu u Bugarskoj prouzrokovala je i prekid dopreme značajnih količina pre svega evrodizela iz Luke Konstanca do Srbije.

„Ovaj problem se dodatno može produbiti ukoliko se ne obezbedi plovnost Dunava na nizvodnom delu u Bugarskoj. Dodatno, i značajne količine poljoprivrednih proizvoda (procenjuje se blizu milion tona) planiraju se za izvoz Dunavom u Luku Konstanca iz, kao i određene količine veštačkog đubriva, dok je potrebno obezbediti i stabilnost u dopremi sirovina za rad železare u Smederevu, koja velike količine koksa i drugih sirovina doprema Dunavom iz smera Luke Konstance“, objašnjava se.

Stoga Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u svojstvu finansijera mora u najkraćem roku da izabere izvođača radova koji bi obavio hitne bagerske radove na kritičnim sektorima, te se zato ide u pregovarački postupak bez javnog poziva.

Posao je procenjen na 208,33 miliona dinara. Detaljnije OVDE.

Dodaje se i da srpsko Ministarstvo i Ministarstvo transporta i komunikacija Bugarske pristupaju hitnom potpisivanju Sporazuma o saradnji u tehničkom održavanju plovnog puta Dunava, kojim se srpska strana obavezuje da izvede radove bagerovanja plovnog puta, odnosno obezbedi tehničku mehanizaciju potrebnu za izvođenje radova, kao i da obezbedi sredstva potrebna za njihov rad.

„Ministarstvo je već uputilo tehničku mehanizaciju na nekoliko kritičnih sektora za plovidbu na Dunavu i Savi gde su se pojavila suženja plovnog puta ili smanjenje dubine potrebne za bezbednu plovidbu. Trenutno se na tri kritična sektora izvode bagerski radovi kako bi se dobila puna kineta plovnog puta, čak i uslovima postojećeg vodostaja koji ide i do 60 cm ispod NPN“, stoji u tenderu.

Teme