Selo&Planina&Grad

JAHORINA OPEN SPACE HUB

OC Jahorina

Malom radionicom crtanja murala, na Jahorini je zvanično završen tradicionalni umetnički događaj pod nazivom „Jahorina Open Space Hub“. Treće izdanje ove sedmodnevne savremene umetničke manifestacije, koja je na olimpijskoj planini otpočela 23. avgusta, u 2022. godini okupilo je skoro 30 umetnika ne samo različitog umetničkog profila, no i starosne dobi, koji su pojedinim jahorinskim lokacijama dali poseban pečat.



Četiri celine koje je podrazumevao program ovogodišnjeg „Jahorina Open Space Hub”-a ostavile su iza sebe nova, prekrasna umetnička dela na više lokacija, nastala na impozantnoj Goloj Jahorini, dok je u subotu, 27. avgusta, u Olimpijskom baru na 1.879 metara nadmorske visine, održana završna Izložba polaznika „Jahorina Open Space Hub“- a. Na, sada već, tradicionalnoj Izložbi učešće je uzelo 12 izlagača, a objedinjeno je 19 magičnih umetničkih radova koji su nastali iz planinske prirode na temu „Životinjski svijet Jahorine“.

Izložbenoj zabavi je prethodila konferencija za medije, koju su, takođe, tradicionalno, zajedno otvorili direktor Olimpijskog centra Jahorina, Dejan Ljevanić, i predsednik Ndzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljko Elek, dok su svi prisutni uživali uz spektar muzičkih žanrova gudačkog kvarteta „Duende“. Eho kvartet „Duende“ mlada je ekipa 4 brilijantne devojke koje žive kroz muziku, a koje su, pored predivne atmosfere tokom završne Izložbe, kreirale nove Eho zvukove na Goloj Jahorini, pripremajući se za sve buduće, uspešne nastupe, od kojih ih jedan očekuje upravo na ovoj planini naredne godine.

“Istorijskim uspesima svakodnevno dokazujemo da letna sezona na Jahorini može biti jednako uspešna kao zimska, a rekordni rezultati nisu izostali ni kada je reč o broju fenomenalnih događaja koje organizujemo. Posebno mesto u širokom spektru onih koje nudimo našim posetiocima zauzima „Jahorina Open Space Hub“, koji je dobio konotaciju tradicionalnog događaja na Jahorini i koji organizujemo već treći put zaredom”, tom prilikom istakao je direktor Olimpijskog centra Jahorina, i dodao: ”Sa velikim zadovoljstvom ugostili smo zavidan broj eminentnih umetnika koji će svojim neverovatnom umećem našoj planini dati neprikosnoven i jedinstven pečat. Prve dve godine ovog događaja iza sebe ostavile su prekrasne radove i murale na ulazu u Jahorinu, na poznatim „osmicama“, kao i prava remek-dela na zidovima tunela prema Rajskoj dolini, dok od ove godine možemo da uživamo u beskrajno lepom planinskom pejzažu u prostorijama Olimpijskog bara, na vrhu Jahorine. Ipak, siguran sam da će četvrti „Jahorina Open Space Hub”, biti još kvalitetniji.”

Više o detaljima ovog magičnog umjtničkog događaja govorile su gospođica Marija Nišić, autor ideje za stvaranjem i realizacijom sada već trećeg po redu „Jahorina Open Space Hub”-a koja je ujedno i art menadžer Olimpijskog centra Jahorina, Marija Blagojević, umetnik i učesnik ovogodišnjeg „Jahorina Open Space Hub”-a, kao i Mina Gospavić, takođe umetnik i učesnik najznačajnijeg umetničkog događaja na Jahorini.

Iako prvobitno planirana dva dana ranije, zbog kiše i nešto lošijih vremenskih uslova, poslednjeg dana događaja, 31. avgusta, održana je Mala radionica crtanja murala, tokom koje su kreativne ručice najmlađih i najslađih umetnika ukrasile polaz staze Novak Đoković, i dale mu epitet beskrajno lepog i šarmantnog. U Maloj radionici crtanja murala učestvovalo je čak 10 dece sa Pala, iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, i tom prilikom kreiran je prvi zajednički mural na ovim prostorima kroz dečiju radionicu, dok je njen najmlađi učesnik imao samo 3 godine. Ljubitelje umetnosti na četvrtom izdanju jedinstvenog događaja „Jahorina Open Space Hub”-a u letnjim mesecima 2023. godine okupiće sjajne i nepresušne ideje organizatora i realizatora iz Olimpijskog centra Jahorina, i omogućiti beskrajno uživanje u većem broju umetničkih segmenata na kojima će oni vrijedno raditi, ali i sve većem broju unikatnih umjetničkih radova kojima je tema upravo Jahorina, na sve impozantnijim završnim izložbama, koje broje sve veći broj posjetilaca.

Veliku podršku u realizaciji aktivnosti koje nije bilo moguće izvesti na otvorenom prostoru, usljed nešto lošijih vremenskih uslova, „Jahorina Open Space Hub” pronašao je u hotelu Vučko, koji je i ovogodišnje izdanje umjetničkog jahorinskog projekta sa zadovoljstvom podržao, a njegovim učesnicima omogućio sjajan smjestaj svih 7 dana događaja.

Teme