Drugi pišu...

Struja je najskuplja – kada je nema

Hidroelektrana Đerdap Foto: EPS

Autor: Jelica Putniković, urednik Energije Balkana

Struja u Srbiji od danas 1. septembra je skuplja. Političari apeluju na štednju, čuju se optužbe na račun EPS-a… EPS, znaju to i vrapci na grani, ispunjava zahteve iz Nemanjine. A tamo još nije završena strategija razvoja energetike, što je trebalo uraditi do kraja prošle godine. To je posao pred državom čim se formira nova vlada. Ako hoćemo da sačuvamo energetsku nezavisnost. Jer, najskuplje je ono čega nema.

Od danas se u Srbiji troši skuplja struja.

Za domaćinstva i male kupce kilovat-čas električne energije je, u proseku, skuplji 6,5 odsto. Potrošači iz kategorije privreda, takozvano komercijalno snabdevanje, megavat-čas će umesto 75 evra ubuduće plaćati 95. A po preporuci Vlade Srbije EPS će od 1. septembra ugovarati specijalnu cenu od 86,13 evra po MWh sa organizacijama iz sektora odbrane.

Jelica Putniković

Nova cena za potrošače na rezervnom snabdevanju biće 123,5 evra i Vlada Srbije preporučuje da se ona primenjuje od 19. novembra.

Zvanično, nove cene za domaćinstva odobrava AERS (Agencija za energetiku Republike Srbije), odgovarajući na zahtev Elektroprivrede Srbije.

U zbilji cene struje, kao uostalom i gasa I određenih vrsta naftnih derivate odobrava Vlada Srbije.

Vrh države doneo je odluku da, uprkos astronomskim cenama energenata na evropskom i svetskom tržištu, standard građana i nacionalnu ekonomiju zaštitit cenama koje su daleko niže od aktuelnih u okruženju i Evropi. Ceh će platiti energetske kompanije, pre svega EPS i Srbijagas. Ono što ove dve kompanije ne budu mogle da „pokriju” na kraju će platiti svi građani Srbije – iz državnog budžeta.

Da bi smanjila taj trošak, pre svega u sektoru elektroenergetike, država je pozvala na štednju. Državne institucije i građane. Mogućnost da i firme, koje do Nove godine imaju cenu koja je umnogome niža od cene koju plaća njihova konkurencija u drugim zemljama, prištede, počnu racionalno I energetiki efikasno da se ponašaju gotovo da se i ne pominje.

Građanima se obećavaju povlastice (manji računi), ako smanje potrošnju. Preporučuju se i načini kako da smanje potrošnju električne energije. Neki stručnjaci ukazuju da bi i privreda mogla da smanji potrošnju, da je prekomponuje od termina takozvane prve smene u večernje ili noćne sate. Ali, iz države stižu poruke da je jeftina struja za privredu argument investitorima, posebno inostranim, da mogu da računaju na jeftinu struju.

Čuju se, naravno, i kritike na račun EPS-a, zbog greški sa otvaranjem novih kopova uglja i nedovoljnog ulaganja u obezbeđivanju dovoljnih količina lignite za rad termoelektrana. Opravdane.

Ali, i neopravdane – zašto nije već duže od tri decenije izgradio nijedan novi kapacitet.

Tu poliitičari i bukvalno dobijaju amneziju i zaboravljaju da su oni, kada su bili na vlasti – a na državnom tronu su se u prethodne tri decenije izmenjali svi – propustili da, upravljajući EPS-om kao državnim preduzećem donesu adekvatne odluke o remontima, otvaranju novih kopova i izgradnji novih kapaciteta. Jer, poslovodstvo EPS-a, znaju to i vrapci na grani, ispunjava zahteve iz Nemanjine. A tamo još nije završena strategija razvoja energetike, što je trebalo uraditi do kraja prošle godine. To je posao pred državom čim se formira nova vlada.

To, naravno, ne oslobađa ključne ljude u poslovodstvu ovog javnog preduzeća odgovornosti. Treba, naime, da i sami ukažu političarima da puste struku da radi svoj posao. I da, ako ne naiđu na podršku u vlasti ukažu političarima da energetika nije sektor sa kojim se država sme igrati. Samo tako će Srbija sačuvati energetsku nezavisnost. I moći da određuje cene kilovata manje od tržišnih.

Jer, najskuplje je ono čega nema.

Teme