Info

Češka korporacija „Central European Industries“, vlasnik „Beohemije“ i suvlasnik „Black Horse“ planira dalje širenje poslovanja u Srbiji

Foto: Pixabay.com

Češka privatna korporacija „Central European Industries“ (CE Industries), koja je vlasnik zrenjaninske „Beohemije“ i suvlasnik somborske fabrike akumulatora „Black Horse“, predstaviće u četvrtak, 8. septembra u 11 sati, svoje razvojne potencijale i projekte Predsedniku Izvršnog veća Vojvodine, Igoru Miroviću. Ova kompanija planira da osvaja i dalje regionalna i evropska tržišta sa „Beohemijom“ i fabrikom „Black Horse“, ali i da kupuje i razvija druga srpska preduzeća.

Koliko je ozbiljan investitor , „CE Industries“ je pokazala prošle godine kada je kupila „Beohemiju“, jednog od lidera u proizvodnji deterdženata i kućne hemije, i omogućila joj da napreduje i u Srbiji i u inostranstvu. Takođe, ova češka kompanija je suvlasnik jedinog srpskog proizvođača akumulatora FAS „Black Horse“ iz Sombora, koji ima tradiciju dugu čak sedam decenija.

Inače, „CE Industries“ postoji svega nekoliko godina, a osnovao ju je preduzetnik Jaroslav Strnad, poznat kao osnivač i vlasnik „Czechoslovak Group“, korporacije koja je revitalizovala i unapredila industrijske gigante nekadašnje Čehoslovačke kao što su „Tatra“, „Avia“, „Prim“ ili ZTS.  G. Strnad je osnovao „Czechoslovak Group“ u poslednjoj deceniji prošlog veka da bi pre nekoliko godina prepustio svom sinu rukovođenje tom korporacijom i otvorio novu kompaniju „CE Industries“. U okviru „CE Industries“ preduzeća se pretežno bave reciklažom, energijom i železnicom, a od nedavno i proizvodnjom i prodajom robe široke potrošnje. Najbolji primer za to su zrenjaninska „Beohemija“ i somborska FAS „Black Horse“.

Za svega nekoliko godina postojanja „CE Industries“ ima već više od 20 preduzeća u Češkoj, Slovačkoj, Hrvatskoj i Srbiji i više od 2.500 zaposlenih, ali tek planira da se razvija i ulaže u našoj zemlji. Direktor „CE Industries“ za Srbiju, Roman Kratohvil, ističe da ova korporacija planira nove investicije u Srbiji u svim oblastima kojima se bavi, a samim tim želi da otvori i nova radna mesta i nove poslove što će, kako naglašava, koristiti celoj državi.

„Planiramo da nastavimo da ulažemo i u strateška partnerstva u postojećim preduzećima kao i u kupovinu i dalje razvijanje preduzeća sa teškoćama u poslovanju. Naša korporacija do sada nije koristila nikakve podsticaje za strane ulagače, koja su na raspolaganju u Srbiji, ali sada planiramo da za njih apliciramo kako bismo uspešnije i lakše razvijali svoje poslove u ovoj zemlji“, kaže Kratohvil.

Pored Kratohvila, sastanku sa g. Mirovićem u Izvršnom veću Vojvodine, prisustvovaće direktor preduzeća „Beohemija“ Peter Kojš, suvlasnik preduzeća „Black Horse-FAS“ Viktor Jelinek, direktor preduzeća „Black Horse-FAS“ Petar Miljković, Njegova Ekscelencija, Ambasador Češke u Srbiji Tomaš Kuhta i ataše u ambasadi Češke za trgovinu Vladimir Vanja i drugi.

Od kako je „CE Industries“ kupio „Beohemiju“ prošle godine, ovo preduzeće je pokrenulo modernizaciju i povećalo broj kategorija artikala iz oblasti deterdženata i kućne hemije koje prodaje u čak 11 država pored Srbije: u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Albaniji, Jermeniji, Švedskoj, Austriji, Češkoj i Slovačkoj. „Beohemija“ je i izradila trogodišnju strategiju koja predviđa da već sledeće godine plasira 220 kategorija artikla na tržištima 19 država, a 2024. godine planira da proizvede ukupno 270 kategorija artikala za tržišta 23 države. Tokom ove godine „Beohemija“ je uložila u brend, redovni i novi asortiman, standardizaciju, a u planu su i nove investicije narednih godina.

Pored „Beohemije“ i somborska fabrika akumulatora „Black Horse“ beleži rast od kako joj je suvlasnik „CE Industries“. Reč je o jedinom domaćem proizvođaču akumulatora koji postoji već 70 godina, a pre dolaska internacionalnog vlasnika pretilo mu je gašenje. Zahvaljujući, između ostalog, korporaciji „CE Industries“, fabrika „Black Horse“ trenutno broji 135 zaposlenih i ima proizvodni kapacitet od pola miliona akumulatora godišnje. Pored Srbije, akumulatori ove fabrike mogu se naći i na tržištima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Italiji, Poljskoj, Jermeniji, Rusiji, Nemačkoj i Francuskoj.

I „Black Horse“ ima izrađenu strategiju unapređenja tržišne konkurentnosti koja predviđa, između ostalog, nova radna mesta, zapošljavanje mladih stručnjaka, inženjera (potpisan ugovor sa Fakultetom tehničkih nauka),  uvođenje novih proizvoda i proizvodnju akumulatora za građevinske i industrijske mašine.

Teme