Info

Otvoren 6. Međunarodni privredni sajam EXPO-RUSSIA SERBIA 2022

www.pixabay.com

Međunarodni privredni sajam Expo-Russia Serbia 2022, šesti po redu, koji je najveća izložba rusko-srpske ekonomske saradnje, otvoren je u Beogradu. Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko preneo je poruku ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova da rusko-srpsko prijateljstvo povezuju dugogodišnje spone, kao i uvažavanje interesa obe strane, prenosi eKapija.


“Strateško partnerstvo naših zemalja zasniva se na iskrenom političkom dijalogu na višem nivou”,rekao je Bocan-Harčenko.
Istako je da taj sajam, čije je održavanje postalo tradicionalno, doprinosi kontaktima i promociji zajedničkih, perspektivnih projekata.
Milica Đruđević Stamenkovski, predsednica Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu, rekla je da uprkos sankcijama i neprilikama u svetu, srpsko-ruski odnosi traju i da će trajati.
“Inflacija je u gotovo svim državama dostigla dvocifren rezultat. Više od 59% stanovništva u svim državama zahteva da se ukinu sankcije Ruskoj federaciji. Zapadni ekonomski i politički analitičari tvrde da zapadnu Evropu čeka teška zima, ali mi danas, sa ovog mesta, možemo da pošaljemo poruku da će, dok srpsko-rusko prijateljstvo čuvamo, srpskom i ruskom narodu biti toplo”, rekla je Đurđević Stamenkovski.
Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić rekla je da su svi strani investitori jednaki sa domaćim, kao i da je RS sigurno mesto za investiranje sa izuzetnim prirodnim resursima i kvalifikovanom radnom snagom.
Šesti međuanrodni privredni sajam Expo-Russia Serbia 2022 i Šesti beogradski poslovni forum trajaće do 9. septembra u Kongresnom centru Metropol Palace.
Na sajmu učestvuju srpska i ruska velika, srednja i mala preduzeća, a predstavljene su i izložbene postavke regiona Rusije, Bosne i Hercegovine i drugih zemalja jugoistočne Evrope.


Tematske sekcije koje obuhvata sajam su: energija i tehnologije za uštedu energije, rudarstvo, mašinogradnja i metalurgija, vazdušni i železnički saobraćaj, građevinarstvo, industrija nafte i gasa.
U okviru izložbi prethodnih pet godina, potpisano je više od 300 međunarodnih ugovora, a cilj manifestacije je proširenje trgovinsko-ekonomskih odnosa između Rusije i Srbije na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije, kao i intenziviranje trgovinskih aranžmana sa susednim zemljama.

Teme