Obnovljivi izvori energije

BASF, SABIC i Linde započinju izgradnju prve na svetu pilot fabrike peći velikog kapaciteta za krekovanje parom sa električnim zagrevanjem

Kompanije BASF, SABIC i Linde započele su izgradnju prve na svetu pilot fabrike peći velikog kapaciteta za krekovanje parom sa električnim zagrevanjem. Korišćenjem električne energije iz obnovljivih izvora umesto prirodnog gasa, nova tehnologija ima potencijal da smanji emisiju CO2 jednog od energetski najintenzivnijih proizvodnih procesa u hemijskoj industriji za najmanje 90% u poređenju sa tehnologijama koje se uglavnom koriste danas.

  • Prva fabrika snage 6 megavati obnovljive energije biće sastavni deo peći za krekovanje parom u okviru Verbunda kompanije BASF u Ludvigshafenu
  • Tehnologija ima potencijal da smanji emisiju CO2 za barem 90% u odnosu na standardne peći za krekovanje parom
  • Projekat će finansirati Ministarstvo za privredu i zaštitu klime Nemačke
  • Početak rada pilot fabrike planiran je za 2023. godinu

Pilot fabrika će biti sastavni deo već postojećih postrojenja peći za krekovanje parom u okviru Verbunda kompanije BASF u Ludvigshafenu u Nemačkoj. Testiraće dva različita koncepta zagrevanja i prerađivati oko 4 tone hidrougljenika na sat koristeći 6 megavati obnovljive energije. Početak rada pilot fabrike planiran je za 2023. godinu.

Kompanije BASF i SABIC imaju zajednička ulaganja u ovaj projekat, a pilot fabrikom rukovodiće BASF. Kompanija Linde je partner na polju inženjeringa, nabavki i izgradnje, a u budućnosti će komercijalizovati razvijene tehnologije.

U cilju podrške novih tehnologija za peći, Ministarstvo za privredu i zaštitu klime Nemačke projektu je dodelilo 14,8 miliona evra iz svog programa finansiranja „Dekarbonizacija u industriji“. Program pruža podršku industrijama koje intenzivno koriste energiju u Nemačkoj, a koje se trude da postignu karbonsku neutralnost.

„Misija kompanije BASF je da postigne klimatsku neutralnost, a elektrifikacija ogromnih peći za krekovanje parom koje intenzivno koriste energiju velika je prekretnica na našem putu ka neto nuli,“ rekao je Dr Martin Brudermiler, predsednik Izvršnog odbora kompanije BASF. „Ponosni smo što su kompaniji BASF dodeljena sredstva iz fonda Ministarstva za privredu i zaštitu klime Nemačke, jer je to potvrda da naš pristup ima podršku od samih tvoraca ove ideje.“

Jusuf Al-Benjan, Potpredsednik i Izvršni direktor kompanije SABIC izjavio je: „Naša vizija je da unapredimo naše poslovanje i pomognemo u borbi protiv urgentnih globalnih promena tako što ćemo efikasnije koristiti ugljenik. Ovaj projekat ima izuzetan potencijal za celokupnu svetsku petrohemijsku industriju i našu želju da smanjimo emisiju ugljenika nastalog proizvodnim procesima. Nadamo se da će prekretnica koju vam danas zajednički predstavljamo na samom početku izgradnje, a koja je plod saradnje tri kompanije, inspirisati mnoge nove saradnje koje će naposletku putem cirkularne ekonomije dovesti svet do nulte količine emisije gasova sa efektom staklene bašte.“

„Ovaj projekat pokazuje kako globalne kompanije mogu uspešno da sarađuju i kombinuju dostignuća iz oblasti tehnološkog razvoja, inženjeringa, nabavki i izvođenja građevinskih radova. Ukoliko radovi na pilot fabrici budu završeni u roku, biće to velika prekretnica na putu ka održivim rešenjima dostupnim petrohemijskoj industriji. Ponosni smo što smo deo ovog revolucionarnog projekta,“ rekao je Jirgen Novicki, Izvršni potpredsednik kompanije Linde i Izvršni direktor Linde Inženjeringa.

Pilot fabrika ima za cilj da pokaže da je moguća kontinuirana proizvodnja alkena koristeći električnu energiju kao izvor toplote. Fabrika je projektovana tako da se paralelno mogu testirati dva koncepta zagrevanja: direktno zagrevanje sprovodi električnu struju direktno kroz proizvodne cevi unutar reaktora; indirektno zagrevanje koristi radioaktivnu toplotu elemenata za zagrevanje postavljenih oko cevi. Testiranjem ova dva koncepta omogućava se fleksibilan pristup različitim kupcima i prostornim uslovima.

Peći za krekovanje parom igraju glavnu ulogu u proizvodnji osnovnih hemikalija i zahtevaju upotrebu značajne količine energije kako bi se hidrougljenici razbili na alkene i benzene. Ova reakcija se najčešće odvija u pećima pri temperaturi od 850 stepeni celzijusa. Danas se ove temperature postižu sagorevanjem fosilnih goriva. Ovaj projekat ima za cilj da smanji emisiju CO2 napajanjem procesa električnom energijom.

Teme