Ratarstvo

PŠENICA PROGNOZA ZA 2022. Rod manji, smanjenje trgovanja i potrošnje (2)

Foto: Danijela Nišavić

Autor: SEEDEV

USDA, INTERNATIONAL GRAIN COUNCIL (IGC) i FAO se slažu u prognozama da će rod biti manji nego prethodne godine (USDA za 5.6 MT, a IGC za 11 MT), da će se smanjiti potrošnja i trgovina.

• Na globalnom tržištu, cene pšenice su najvišem nivou od 2008. Od marta 2022 dolazi do stabilizacije cena na visokom nivou, pa čak i blagog pada koji se pripisuje popunjenim zalihama do novih žetvi u područjima sa velikom potrošnjom (smanjena tražnja) i realnim sagledavanjima novih bilansa posle panike izazvane ratom u Ukrajini i zabrane izvoza iz Indije. Ipak u novu sezonu ulazi se s velikom neizvesnošću.


• Predviđa se da će globalna proizvodnja pšenice smanjiti u 2022. od rekordnog nivoa iz 2021. godine za oko 0,4 odsto što predstavlja prvi pad za četiri godine. Najveće smanjenje beleži Ukrajina od 11.5 MT, Australija 6.3 MT, Indija 3.6 MT, EU 2.3 MT, dok će Kanada
da ima za preko 11 MT veći rod, kao i Rusija za 12.6 MT.


• Zbog visoke cene pšenice očekuje se smanjena upotrebe u industrijske svrhe i smanjenje u proizvodnji stočne hrane što će dovesti do smanjenja potrošnje na globalnom nivou za oko 0,4%, što je pad za 1,1 % u odnosu na desetogodišnji trend.

• Preliminarna prognoza za svetsku trgovinu pšenicom je da će biti smanjena za 1,7% u odnosnu na 2021. i iznosiće oko 190 miliona tona (uključujući i brašno u pšeničnom ekvivalentu). Ovo je posledica smanjenog izvoza iz Ukrajine odnosno blokade njenih luka od strane Ruske Federacije.


• Predviđa se povećanje izvoza iz EU, prognoza je da će u 2022/23. povećati na 38 miliona tona, što bi, ukoliko se realizuje, EU dovelo na mesto najvećeg izvoznika pšenice u svetu.

Teme