Agro Svet

Suša umanjuje rod soje u SAD

Foto: Delta Agrar

Kod soje, USDA izveštaj je doneo procenu nižih prinosa nego što je očekivano. Razlog tome je suša koja je prisutna u SAD već nekoliko meseci. Krajnje zalihe soje se predviđaju na najnižem nivou u poslednjih sedam godina. Rejting useva kukuruza u SAD smanjen je za jedan poen na 53% dobro do odlično.


USDA izveštaj doveo je do naglog rasta cena kukuruza i soje u Čikagu, međutim krajem nedelje cene su imale silazni trend. Cene pšenice su tokom nedelje bile stabilne.

Evronekst


Nedavne kiše u Francuskoj dobro su došle za nicanje uljane repice. Jedna od briga ostaje snabdevanje đubrivima. Početkom nedelje, cene pšenice su slabile na Evronekstu.
Francusko ministarstvo poljoprivrede povećalo je svoju procenu proizvodnje meke pšenice na 34,1 miliona tona. Proizvodnja kukuruza se procenjuje na 11,33 miliona tona, dok se proizvodnja uljane repice procenjuje na 4,5 miliona tona. Procena proizvodnje suncokreta je snižena na 1,86 miliona tona. Prema ukrajinskom ministru poljoprivrede, ova zemlja bi trebala da skine oko 50 miliona tona žitarica, u poređenju sa prošlogodišnjih 86 miliona tona.
Proizvodnja kukuruza u Ukrajini bi mogla biti 24% manje nego prošle godine, prema Evropskom servisu za praćenje useva.

Teme