Pčelarstvo

NAPREDAK PČELARSTVA Sve više mladih bavi se pčelarskom proizvodnjom

Foto: Danijela Nišavić

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije Velimir Stanojević otvorio je Peti pčelarski sajam jugoistočnog Balkana i istakao da se Ministarstvo poljoprivrede, u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), u prethodnom periodu trudilo da pčelarima pomogne u smislu subvencija i podsticaja.

„Pčelarska porodica je najorganizovanija asocijacija u sektoru poljoprivrede i može poslužiti kao primer udruživanja i drugima. Pčelarstvo u Srbiji napreduje i drago mi je da je sve više mladih ljudi koji su nosioci  pčelarske proizvodnje i suguran sam da ima perspektivu“, poručio je Stanojević.

Stanojević je rekao da je od početka prisutan na ovom sajmu i da  primećuje da je iz godine u godinu bogatiji ne samo po broju posetilaca, već i u pogledu sadržaja i svega što prati sajamsku manifestaciju.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković ukazao je  da je pčelarstvo specifična grana, jer osim interesa i mogućnosti da zaradi, čovek pre svega pokazuje veliku ljubav prema pčelama i pčelarstvu.

„Sve to neodvojivo je od ljubavi prema prirodi, jer da bi smo imali kvalitetan med i pčelinje proizvode moramo imati zdravu i nezagađenu prirodnu sredinu, kao glavni resurs za sve pčelinje proizvode“, zaključio je Milenković.

U Sporskoj hali, osim ovog, priređeni su i Treći međunarodni sajam lekovitog, začinskog, ukrasnog bilja i pčelinjih proizvoda i Prvi sajam ženskog inovativnog preduzetništva.

Organizatori sajma su Savez pčelarskih organizacija Srbije i Grad Vranje, uz podršku Vlade Republike Srbije, a u saradnji sa Društvom pčelara ,,Matica“ iz Vranja, Udruženjem za lekovito bilje dr Jovan Tucakov iz Sokobanje, Biljnom apotekom dr Nikolić i Regionalnom razvojnom agencijom Pčinjskog okruga.

Teme