Preduzetništvo

OPŠTINA STARA PAZOVA I REGIONALNA PRIVREDNA KOMORA SREMSKOG OKRUGA Regionalni sajam privrede u Novoj Pazovi 29. i 30. septembra

Regionalni sajam privrede u Novoj Pazovi, koji organizuju Opština Stara Pazova i Regionalna privredna komora Sremskog okruga, biće održan 29. i 30. septembra od 10 do 17 časova u kompleksu sportsko-rekreativnih bazena u Novoj Pazovi, saopšteno je na konferenciji za novinare.

Rajner Beker, direktor kompanije MTU Maintenence Serbia koja je partner 15, Regionalnog sajma, podsetio je da kompanija od 2019. godine uspešno sarađuje sa lokalnom zajednicom i Opštinom Stara Pazova.

„Još od prošlog sajma kompanija je imala mogućnost da predstavi svoje kapacitete lokalnom stanovništvu što je rezultiralo time da je trenutno jedna trećina zaposlenih u kompaniji, preko 60 radnika i radnica sa teritorije opštine“, rekao je Beker.

Kompanija nije samo fokusirana na privredu, već aktivno ulaže u obrazovanje i unapređenje kvaliteta života, naveo je on.

U tom smislu je kompanija započela izgradnju obdaništa koje neće biti privatnog tipa, već će zasnovano na principu javno-privatnog partnersva između Opštine Stara Pazova i MTU će omogućiti boravak dece iz porodica zaposlenih u kompaniji ali i drugih mališana koji žive na teritorije cele opštine.

Predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović naglasio je da opštinska uprava od samog početka uspešno sarađuje sa kompanijom MTU Maintenance i da će „otvaranje novog vrtića privući dodatnu radnu snagu i unaprediti kvalitet života celokupne lokalne zajednice“.

„Osim izgradnje vrtića, opština trenutno radi na izgradnji tehničke škole, čiji će sistem rada pratiti najmodernije trendove na polju tehnologije i znanja. Tehnička škola će u svom sklopu imati i internat, što će dodatno unaprediti kapacitet obrazovanja njenih polaznika“, rekao je Radinović.

On je naglasio da u opštini trenutno postoji 1.000 preduzeća, 3.000 preduzetnika i više od 4.000 poljoprivrednih gazdinstava.

Kao veliku prednost Stare Pazove u osnosu na većinu opština u Srbiji Radinović je istakao da trenutno na teritoriji Opštine posluje više od 100 inostranih kompanija, a da je stopa nezaposlenosti u opštini manja od tri odsto.

„U opštini je 2013. godine bilo 9.400 zaposlenih, a sada ih je 24.800“, naglassio je on.

Predstavnici Opštine se nadaju da će svi dosadašnji rezultati, praćeni uspostavljanjem nove vozne linije između Beograda i Novog Sada kao i izgradnjom dodatnih edukativnih kapaciteta, biti dovoljan razlog da opština privuče još visokoobrazovanih kadrova i mladih bračnih parova, koji će dalje raditi na sveukupnom razvoju privrede u opštini koja na osnovu dosadašnjih rezultata prednjači u regionu.

Predstavnica Privredne komore Srbije i Regionalne privredne komore Sremskog upravnog okruga Zorana Karalić je izjavila da sve veći broj posetilaca i izlagača svedoči o važnosti Regionalnog sajma privrede.

Izlagački program će i ove godine biti obogaćen dodatnim manifestacijama, poput prezentacija, savetovanja i sajma zapošljavanja.

Karalić je posebno najavila poslovno predavanje koje će biti organizovano drugog dana sajma 20. septembra u 13:30 časova, jer će prezentaciju održati Ministarstvo privrede, Fond za razvoj Srbije i Razvojni fond Vojvodine.

Tokom Sajma će biti organizovano razgledanje privrednih i turističkih potencijala opštine.

Teme