Voćarstvo i vinogradarstvo

POKRAJINSKA VLADA I VLADA SRBIJE Tokom oktobra formira se Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo

Foto: Pixabay.com

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otvorio je u Čortanovcima manifestaciju posvećenu promociji i brendiranju vina „Fruška gora Wine Show“, istakavši tom prilikom da će Pokrajinska vlada zajedno sa Vladom Srbije formirati tokom oktobra Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo.

„Od 1. januara naredne godine počeće da funkcioniše, u izmenjenom obliku, Nacionalni institut za vinogradarstvo i vinarstvo u Sremskim Karlovcima. Želimo da uložimo mnogo više novca u istraživanje, razvoj, laboratorijsku i drugu opremu koja će vinarima pomoći da postignu još bolji kvalitet u proizvodnji vina u budućnosti“, izjavio je predsednik Mirović.

Kako je naglasio predsednik, Pokrajinska vlada nastaviće i u narednoj godini sa više sredstava da podržava vinarstvo i vinogradarsku proizvodnju preko konkursa za obezbeđivanje neophodne opreme.

Predsednik Mirović podsetio je na to da su iz pokrajinskog budžeta izdvojena znatna sredstva za putnu infrastrukturu na Fruškoj gori, atraktivnoj turističkoj destinaciji i za domaće i za strane turiste, na kojoj se proizvodi vino svetskog kvaliteta.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja grožđa i vina „Srem–Fruška gora“ Gordan Bašić rekao je da je ideja ove manifestacije da se promoviše Fruška gora kao vinska regija, istakavši da na njoj učestvuje 40 vinarija i udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla „Srem – Fruška gora“.

Otvaranju manifestacije prisustvovali su ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

Teme