Ceger

Šef Aldija: Kupci obraćaju pažnju na cenu kao nikada ranije, kako je inflacija porasla

Foto: Pixabay.com

Šef Aldija rekao je za BBC da sve kupci u sve većem broju prelaze na diskontnu robu, zbog krize troškova života koja i dalje pogađa siromašna domaćinstva, prenosi tekst BBC-a portal Bonitet.com

Rezultat toga je u brojevima, pa je Aldi stekao više od 1,5 miliona kupaca za 12 nedelja, rekao je izvršni direktor Džajls Harli. Takođe, ovaj diskont je nedavno pretekao Morrisons i postao četvrti najveći supermarket u Velikoj Britaniji.

Došlo je do „neviđene“ promene u ponašanju potrošača kako je inflacija porasla, rekao je Harli.

„Kupci obraćaju pažnju na cenu kao nikada ranije”, kaže Harli.

Prema maloprodajnoj istraživačkoj firmi Kantar, prodaja u Aldiju porasla je za 19% za 12 nedelja do septembra u poređenju sa istim periodom prošle godine. Ako nastavi da raste ovom brzinom, Aldi će ove godine povećati prodaju od dodatnih milijardu funti.

„Nismo videli ovakve stope rasta od poslednje recesije“, rekao je Harli, misleći na recesiju 2008-2009.

Nebrendirani artikli

Potrošači kupuju manje velikih brendova i stavljaju jeftinije proizvode sopstvene etikete u svoje korpe za kupovinu, piše BBC. Prema pomenutom istraživanju, asortiman privatnih robnih marki u Velikoj Britaniji sada čini 51% tržišta, u poređenju sa brendiranim proizvodima.

Prodaja najjeftinijih asortimana sopstvenih etiketa porasla je za trećinu u odnosu na prošlu godinu. Više od 90% proizvoda u Aldiju su nebrendirani artikli.

Teme