Ratarstvo

SOJA PROGNOZA ZA 2022. Oporavak svetske proizvodnje, u Srbiji variranje cena na nedeljnom nivou

Foto: Danijela Nišavić

Autor: SEEDEV

Očekuje se oporavak svetske proizvodnje soje i uljane repice, dok će proizvodnja semena suncokreta značajno se smanjiti u sezoni 2022/23. Ukupna proizvodnja uljarica će lako nadomestiti smanjenje u slučaju suncokreta.


• Očekuje se da će ukupna proizvodnja uljarica porasti sa 597 na 647 miliona tona.
• Proizvodnja soje će biti rekordna. Očekivanja su da će proizvodnja soje u sezoni 2022. u odnosu na 2021. biti veća za čak 12%, ili 43 MT, što već dovodi do stabilizacija cena.
• Svi veći proizvođači, osim Indije beleže povećanje proizvodnje, pre svega kao posledica povećanje površina ali i očekivanja relativno povoljnih klimatskih uslova.
• Cena soje na svim tržištima je u padu od marta 2022. i prvih izveštaja o zasejanim površinama i dobrom stanju useva. U poslednjoj nedelji avgusta ona varira od 597 USD/t za argentinsku do 670 USD/t za ukrajinsku soje.

Najstandardnija cena je oko 611 USD/t.


• Cena u Srbiji prati trendove ali ne i veličinu svetske cene. Izuzetno loš rod u 2022, loš kvalitet i komplikovan uvoz zbog GMO regulative usloviće vrlo dinamično tržište u Srbiji i značajno variranje cena na nedeljnoj bazi.

Teme