Pčelarstvo

Rtanjski med dobio oznaku geografskog porekla

Foto: Pixabay.com

Zavod za intelektualnu svojinu na predlog Lokalne akcione grupe Rtanj (LAG Rtanj) registrovao je oznaku geografskog porekla „Rtanjski medˮ kao geografsku oznaku za cvetni, poliflorni med dobijen od medonosne pčele Apis mellifera carnica. Med sa geografskom oznakom Rtanjski med se proizvodi isključivo na teritoriji delova opština Sokobanja i Boljevac, prenosi eKapija.

Planina Rtanj povezuje ove dve opštine, nalazi se u centralnom delu tako formiranog područja, te ga u svakom smislu čini jedinstvenim. Ona je piramidalnog oblika i kao takva predstavlja centar definisanog geografskog područja, koji dominira i presudno utiče na geološke, geomorfološke, klimatske, biološke i sve druge karakteristike područja.

Ukupna površina geografskog područja proizvodnje Rtanjskog meda iznosi 1.353 kvadratnih kilometara. Med koji se bere u podnožju planine Rtanj odlikuje se visokim mirisom, a atraktivno je i to što se med koji cveta u svakoj sezoni menja u različite ukuse, saopšteno je iz Opštine Sokobanja.

U skladu sa usvojenim programima poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, opštine Boljevac i Sokobanja ravnopravno su podržale LAG RTANJ u realizaciji projekta „Zaštita oznake geografskog porekla Rtanjskog meda“.

Elaborat je sačinjen od strane stručnog tima Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, u saradnji sa predstavnicima LAG RTANJ i članovima udruženja pčelara: Udruženje pčelara „Krajinska matica“ Sokobanja, Udruženje pčelara „Rtanjsko-Kučajska pčela, organik Bukovoˮ Valakonje (Boljevac), Društvo pčelara „Sokobanjaˮ iz Sokobanje i Udruženje pčelara „Rtanjˮ iz Boljevca.

Zaštita oznake geografskog porekla Rtanjskog meda doneće mnogo koristi, kako proizvođačima i potrošačima, tako i celoj teritoriji opština Boljevac i Sokobanja, stoji u saopštenju LAG Rtanj

Teme