Osiguranje

UNIQA SEE5 ĆE OBLIKOVATI BUDUĆNOST REGIONA Prvi UNIQA regionalni samit zemalja jugoistočne Evrope održan u Sarajevu

Podizanjem svesti o značaju osiguranja i kreiranjem zajedničkih jednostavnih i pristupačnih proizvoda za svoje klijente uz ulaganje u inovacije i digitalizaciju, UNIQA će oblikovati budućnost tržišta osiguranja u regionu. Ovo je zaključak prvog regionalnog samita UNIQA SEE, koji je okupio vodeće ljude iz regiona (Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Bugarska i Hrvatska) koji brine o gotovo 2 miliona klijenata, ima 1.700 zaposlenih i ostvaruje 245 miliona evra bruto premije.

SEE region je treća najveća grupa kompanija u okviru UNIQA International-a, koji posluje u 15 evropskih zemalja. Saradnja 5 zemalja koja je započela u martu ove godine odvijala se u skladu sa strategijom rasta i daljeg razvoja kompanije, u kojoj je poseban fokus stavljen na zemlje jugoistočne Evrope (SEE). UNIQA snažno ulaže u ovaj region kako bi klijentima pružila bolje i kvalitetnije usluge i prvenstveno je orijentisana na klijente, ali takođe ima snažan fokus na digitalizaciju i ulaganje u zajednicu i održivi razvoj.

Govoreći o perspektivi regiona, svi učesnici su se složili da postoji ogroman tržišni potencijal, što potvrđuju i podaci o prosečnoj premiji po stanovniku. Na primer, prosečna premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj je 2021. godine bila 399 evra, u Bugarskoj 242 evra, u Srbiji 148 evra, u BiH 140 evra, a u Crnoj Gori 160 evra, što je znatno ispod proseka Evropske unije gde je prosečna premija 2085 evra. Najzastupljenije osiguranje u svim zemljama regiona je obavezno osiguranje od autoodgovornosti, ali  dobrovoljno zdravstveno osiguranje, osiguranje imovine i osiguranja malih i srednjih preduzeća koja su sve traženija, imaju najveći potencijal rasta u celom regionu.

UNIQA želi da se pozicionira u regionu kao pouzdan partner fizičkim licima, korporativnim klijentima i klijentima banaka. Podizanjem svesti o značaju osiguranja u svakodnevnom životu i pružanjem adekvatne i preko potrebne pomoći u zaštiti od različitih rizika današnjice koje diktiraju globalni megatrendovi, kao što su demografske i društvene promene, klimatske promene i digitalizacija, uspešno će odgovoriti na sve današnje izazove. U cilju razvoja modernih rešenja koja mogu da odgovore na sve zahteve klijenata, UNIQA će investirati u nove i inovativne tehnologije i u najbolje talente u svojoj raznolikoj zajednici zaposlenih. Postizanje statusa poslodavca sa pet zvezdica jedan je od najvažnijih strateških ciljeva UNIQA osiguranja.

UNIQA će raditi na jačanju svesti o potrebi zaštite osiguranika i pružanju jednostavnih i brzih rešenja svojim klijentima. Radeći kao tim, uspeli smo da iskoristimo najbolje prakse iz pet zemalja u regionu i osmislimo agilan strateški koncept, čiju korist će osetiti naši zaposleni, a posebno naši klijenti. Naš najveći kapital su naši zaposleni u čiji rast konstantno ulažemo i sa posebnom pažnjom razvijamo njihove talente i veštine. Poseban akcenat stavljamo na digitalizaciju i analizu podataka kako bismo ubrzali i pojednostavili procese, koji su ključni za proširenje našeg portfolija klijenata, kao i za sticanje liderske pozicije na tržištu osiguranja u SEE regionu, koje je ostvarilo najveći rast u UNIQA International-u od čak 12,8%, naglasio je predsednik SEE regiona, Adel Bahtanović, dodajući da će UNIQA dodatno jačati svoju poziciju u svim zemljama regiona izgradnjom dugoročnog partnerstva sa klijentima i ulaganjem u digitalizaciju i standardizaciju portfolija i procesa. UNIQA grupa pruža punu podršku regionu, što je svojim prisustvom na samitu potvrdio Wolfgang Kindl, član Upravnog odbora UNIQA Grupe za međunarodna tržišta i klijente. „UNIQA Grupa je u potpunosti i dugoročno posvećena SEE5 regionu, za koji očekujemo da će značajno doprineti rastu i profitu. Tokom nekoliko proteklih meseci pojavile su se mnoge konstruktivne ideje, koje će svakako biti korisne i eventualno primenjive na nivou Grupe. Zajedno rastemo i učimo jedni od drugih, a sve sa ciljem da zadovoljimo potrebe naših klijenata,“ naglasio je W

Teme