Stočarstvo

Predrag Aleksić iz Slankamena „Više krava, više i mleka, a uz pomoć beskamatnih kredita Mlekare Šabac lakša kupovina kvalitetnih grla“

Autor: Radio televizija Srbije

Više krava – više mleka, tako kažu i poljoprivrednici i prerađivači. Da bi poboljšali stočni fond, ali i povećali količine mleka u prodaji, stočari koriste beskamatne kredite koje im za kupovinu kvalitetnih grla daje šabačka mlekara. Sa novim junicama najveća farma u Sremu proširiće proizvodnju. U Slankamenu 11 članova porodice Aleksić zajedno su i na njivi i u štali.

Na pola hektara dvorišta nalazi se osam objekata, oko 450 grla rasne stoke, od teladi do bikova. U dve štale je muža, a iz domaćinstva Aleksića svaki dan se isporuči više od 2.000 litara mleka.

„Sa ove farme ovde imamo 1.300 litara mleka dnevno, a sa one druge farme, gde je robot muža, imamo negde oko 800 litara mleka dnevno“, kaže Predrag Aleksić iz Slankamena.

Na većoj farmi sve je pod nadzorom snahe Svetlane, za drugu farmu zadužena je snaha Marijana. Od pre mesec dana muža joj je znatno lakša.

„Moja obaveza je samo da nahranim krave, robot sve radi sam – 24 sata muze krave, lako“, rekla je Marijana Aleksić.

Uz automatizaciju poslove su Aleksići olakšali, a uz više krava povećali su i količine mleka za predaju. Mlekom će otplaćivati i 62 nove junice koje su beskamatnim kreditom dobili od šabačke mlekare.

„Uvećali smo taj naš stočni fond za 30 odsto. To su visoko steone junice koje su se već otelile, a plan nam je ubuduće da pravimo još jednu mlekaru, još jednu farmu, tako da ćemo ići na još stotinu komada“, ističe Svetlana Aleksić.

U Mlekari Šabac kažu da sa farmom porodice Aleksić sarađuju već 10 godina.

„Cilj je da pomognu i oni nama i mi njima, da se poveća fond i da se poveća kvalitet mleka i domaće sirovine“, ističe predstavnica mlekare Maja Bađin Georgijević.

Na proleće Aleksići planiraju dnevno da isporučuju tri i po hiljade litara mleka. Dobru volju za rad, kažu, imaju, a ima i ko da radi. Pre 48 godina imanje su započeli Nikola i Jelica, a danas od farmi do njiva zajedno sa dva sina, snahe i petoro unučadi.

„Ima narodna poslovica – nije bogat ko ima volova, već je bogat ko ima sinova, a ja imam i snajki i unučadi. Ima nas puna kuća, nas 11, svi zajedno, ima svako svoje zaduženje ali uglavnom se i menjamo“, kaže Nikola Aleksić.

Unuk Tomislav pre podne je u školi, a posle podne na njivi.

„Ja više volim da radim na ratarstvu nego u kući na farmi“, rekao je Tomislav.

Obrađuju 300 hektara, uz 12 traktora imaju svu mehanizaciju. Zarađeno ulažu, koriste državne subvencije i pomoći, dogovaraju se – najmlađi Aleksić 13 godina, a najstariji 71 godinu. Uz njive, stoku i mleko, kažu, imaju vremena i za odmor.

Teme